A vatikáni képviselő arra kéri az ENSZ-t, hogy törölje el a szegényebb országok adóságait

Hirdetés:

NA Staff, 2020. október 9., 01:00 pm MT ( CNA ). - A vatikáni képviselő szerdán a koronavírus-válság következtében „hármas gazdasági sokkal” küzdő szegény országok adósságának törlését kérte. 

Gabriele Caccia érsek, a Szentszék állandó megfigyelője az ENSZ-nél  október 7-én kijelentette, hogy az adósságtörlesztés és a járvány arra kényszerítette a kormányokat, hogy "szűkös nemzeti erőforrásokat csoportosítsanak át az oktatás, az egészségügy és az infrastruktúra alapvető programjaiból az adósságfizetésekre".

„Ennek fényében a Szentszék arra kívánja ösztönözni a nemzetközi közösséget, hogy adósságátalakítással és végső soron a„ legkiszolgáltatottabb országok adósságának törlésével ”kezelje az államok növekvő gazdasági egyensúlyhiányát, elismerve a az orvosi, társadalmi és gazdasági válságok, amelyekkel a COVID-19 eredményeként szembesülnek "- mondta az érsek, idézve Ferenc pápa üzeneteit a Teremtés Gondozásáért Ima Világnapjáról.

Caccia az ENSZ Közgyűlésének 75. ülésszakán a makrogazdasági politikai bizottsághoz intézett beszédében tette megjegyzését. 

Az érsek megjegyezte, hogy a koronavírusnak „pusztító hatása volt” a globális gazdaságra, hivatkozva António Guterres, az ENSZ főtitkárának „kijózanító” értékelésére: „A COVID-19 okozta gazdasági és társadalmi rendbontások példátlan összeomlást eredményeztek. kereskedelem 2020 első felében. ”

Caccia elmondta, hogy a hatás leginkább a világ legszegényebb országaiban érezhető.

 

A Szentszék tisztviselője a helyreállítási erőfeszítésekre szólított fel, két területre összpontosítsanak: a nehézségekkel küzdő kisvállalkozások finanszírozására és a munkát végző munkavállalók számára egy biztonsági háló kínálására.

Azt mondta: "A férfiak és a nők elbocsátásra kerülnek az építőipar, vendéglátás és vendéglátás, háztartási szolgálat, kiskereskedelem, részmunkaidős vagy szezonális foglalkozásokból, és már nem képesek kielégíteni a bérleti díjakat vagy az ételt letenni."

Ugyanazon a napon egy másik nyilatkozatában Caccia kiemelte a migránsok helyzetét a világjárvány közepette, és arra kérte az összes államot, hogy támogassák a 2016-os kormányközi megállapodást a globális migrációs paktumnak. 

Hirdetés: