Váratlanul esküt tett a fehérorosz elnök, folytatódnak a tüntetések

Hirdetés:

Figyelmen kívül hagyva a 26 éven át tartó hatalmának megszüntetésére vonatkozó felszólításokat és tüntetéseket, Alekszandr Lukasenko belorusz elnök szerdán hatodik ciklusra beiktatásra került.

Az ünnepséget nagy állami ceremónia szokta kísérni, de most viszomylag csendben zajlott az esemény.

Az ellenzék, amely több mint hat hete Lukasenko lemondását követeli tömeges tiltakozást szervezett, és törvénytelennek nyilvánította Lukasenko beiktatásást, ezért szerda estére újabb demonstrációkat szervez.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat dolgoz ki a választásokban részt vevő tisztviselőkkel és a biztonsági erőkkel szemben.

A biztonsági erők több alkalommal a tüntetőkkel brutális módon bántak, egy részüket börtönbe zárták és kínozták őket - állították a letartóztatott tüntetők egy része.

A Belta hivatalos hírügynökség szerint Lukasenko jobb kezét az alkotmány másolatára tette, és több száz ember részvételével ünnepélyesen esküt tett.

A 66 éves vezető szerint az országnak biztonságra és konszenzusra van szüksége „a globális válság idején”, amely nyilvánvaló utalás a COVID-19 járványra.

Hirdetés: