Valószínüleg Törökország után, Oroszország is be fog avatkozni, az Azeri-örmény háborúba

Hirdetés:

Örmény Su-25 lőtt le egy török ​​F-16 harci repülőgépet Örményország légterében - közölte az ország védelmi minisztériuma kedden.

Az előzetes jelentések szerint a támadást az azerbajdzsáni légtérből hajtották végre. Törökország egyelőre nem kommentálta az esetet.

Korábban Jereván kijelentette, hogy több török ​​repülőgép is részt vett a konfliktusban Baku oldalán, az örmény csapatok és támaszpontok elleni védelem során az F-16 török ​​repülőgépek, azerbajdzsáni repülőgépeket és drónokat támogattak.

A nap elején Ankara hangsúlyozta, hogy kész támogatni Bakut "mind a tárgyalások, mind a harcok során", hangsúlyozva, hogy Azerbajdzsán elleni támadás Törökország elleni támadás is. 

A nyilatkozatok akkor hangzottak el, amikor Örményország és Azerbajdzsán vasárnap katonai konfliktusba keveredett Hegyi-Karabah ellen, mindkét fél agresszióval és mobilizálásokkal vádolta egymást.

A konfliktus nem a semmiből pattant ki: az 1991-ben függetlenségét kinyilvánító, nagyrészt örmények által lakott Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsán része, és bár Örményország aktívan támogatja, önállóságát egyetlen ENSZ-tagállam sem ismerte el, még Jereván sem. Az 1994-ben megkötött fegyverszünet óta a konfliktus befagyott, de soha nem oldódott meg, és időnként újra fellángolt: legutóbb idén júniusban is voltak komolyabb hadműveletek a felek között.

Amennyiben a konfliktus a következő napokban is változatlan intenzitással folytatódik, akkor minden esély megvan ahhoz, hogy teljes értékű háborúvá váltson át Örményország és Azerbajdzsán között, amit a leginkább Moszkva próbál megakadályozni.

Oroszország az elmúlt években szorosabb partneri kapcsolatokat igyekezett kiépíteni Azerbajdzsánnal, amelyekről nem mondana le szívesen. Örményország ugyanakkor a szövetsége, amely egyaránt tagja az Eurázsiai Gazdasági Unió nevű gazdasági és a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezet nevű katonai szervezetnek is.

Egy esetleges háború Moszkvát is hadviselő féllé tenné, mégpedig Jereván oldalán.

Forrás:Magyar Nemzet/SputnikNEWS

 

Törökország Szíriából toboroz zsoldosokat, az Azeri-örmény háborúba

Törökország zsoldos katonákat toboroz a szíriai Idlib tartományból hogy harcoljanak az Azeri-örmény konfliktusában Hegyi-Karabah miatt - írta a The Guardian több fegyveresre hivatkozva. Idlib Szíria északnyugati tartománya, és a török ​​támogatású fegyveresek utolsó bástyája volt, akik egykor rendszerváltást remélték Damaszkuszban.

 

Hirdetés: