Újra összecsapott a két atomhatalom

utolsoidok képe 2020-09-01
Hirdetés:

Az indiai hadsereg közlése szerint, augusztus 29-30 éjjelén újabb összecsapás történt Kínával a két ország közötti határ keleti részén fekvő Ladakh régióban, miután a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg „provokáló jellegű katonai cselekedetek” hajtott végre.

Gyakorlatilag április óta zajlanak az ütésváltások Kína és India határánál, egy 4057 kilométeres szakasz különböző pontjainál. A legutóbbi és egyben a  legvéresebb összecsapás Panong Tso-nál történt június 15-én, aminek következtében 20 indiai katona életét vesztette, és ami diplomáciai és katonai tárgyalásra ösztönözte a két felet.

Az ütésváltást pedig olykor szó szerint kell érteni, ugyanis történt egy ilyen informális megállapodás is a két atomhatalom között, hogy fegyverrel nem, viszont ököllel egymásnak eshetnek a kínai és indiai katonák. Szinte napról napra változik a feszültség mértéke a határon, ami régióktól is eltér, most épp Ladakh régióban ismét tetőpontra érkezett a feszültség.

Aman Anand, az indiai hadsereg egyik ezredese ugyanis úgy fogalmazott, a kínai haderők megsértették a korábban kialakított diplomáciai és katonai konszenzust a régióban, és „olyan provokáló jellegű katonai cselekedeteket hajtottak végre, melyek a status quo felháborítását szolgálták volna”.

Kína és India között zajló határkonfliktus egyébként több, mint fél évszázadra nyúlik vissza, 1962-ben ugyanis határháború robbant ki a két hatalom között. A háború lezárása érdekében egy úgynevezett demarkációs vonalat húztak, viszont a konfliktus egyik fő forrását az jelenti, hogy egyáltalán nem jelölték meg pontosan, melyik rész tartozik Kínához, és melyik Indiához.

Még nincs értékelve
Hirdetés: