Törökország Szíriából toboroz zsoldosokat, az Azeri-örmény háborúba

Hirdetés:

Törökország  zsoldos katonákat toboroz a szíriai Idlib tartományból hogy harcoljanak az Azeri-örmény konfliktusában Hegyi-Karabah miatt - írta a The Guardian több fegyveresre hivatkozva.

Idlib Szíria északnyugati tartománya, és a török ​​támogatású fegyveresek utolsó bástyája volt, akik egykor rendszerváltást remélték Damaszkuszban. 

 

Két  katona azt mondta, hogy szeptember 13-án behívták őket egy afrini táborba, és a szultán Murád hadosztály parancsnoka elmondta nekik, hogy három vagy hat hónapos szerződések állnak rendelkezésre azerbajdzsáni megfigyelő állomások, valamint olaj- és gázüzemek őrzésére Havi 7000-10 000 török ​​líráért. 

Ez nagyjából havi 900–1 300 dollárra rúg, ez egy fejedelmi összeg a havi 450–550 török ​​líra (57–70 dollár) havi bérhez képest, amelyet Ankara fizet a fegyvereseknek Bashar Assad elnök kormánya elleni harcért.

Parancsnokunk azt mondta nekünk, hogy nem fogunk harcolni, csak segítünk egyes területek őrzésében" - mondta az egyik férfi, akit az újság Mohamednek nevezett. "A fizetésünk nem elég a megélhetéshez, ezért remek lehetőséget látunk arra, hogy pénzt keressünk."

"Nincs szabad állás" - tette hozzá testvére, Mahmoud. "Korábban szabóként dolgoztam Aleppóban, de mióta elköltöztünk Azazba, sokszor próbáltam gyakorolni a mesterségemet, de a családom és én nem tudunk eleget keresni." 

 

Egy másik katona aki szintén a nevének megváltoztatását kérte, elmondta, hogy őt és további 150 férfit szeptember 22-én behívták Afrinbe és szintén felajánlották nekik ezt a lehetőséget.

"Amikor először Líbiába  mentünk,  féltünk oda menni, de most már  több ezren vagyunk, akik hajlandók vagy Líbiába, vagy Azerbajdzsánba menni" - mondta a The Guardian-nak.

Törökország tagadja az állításokat.
Hirdetés: