Törökország háborúval fenyegette meg görögországot

Hirdetés:

Törökország figyelmeztette Görögország ha fenségvizeinek határait kiterjeszti, az háborút okozhat a két nemzet között,  a Földközi-tenger energiaforrásaival kapcsolatos vita miatt.

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök héten a parlamentben kijelentette, hogy a kormány 12 mérföldre terjeszti ki a Jón-tenger felségvizeinek nyugati határát.

Mevlut Cavusoglu török ​​külügyminiszter szombati televíziós interjújában reagált a tervre, azt mondta, hogy Ankara „nem engedi, hogy Görögország meghosszabbítsa tengeri határát 6 mérföldről 12-re”.

Arra figyelmeztetett, hogy ez a lépés „háborút okozhat” a régióban.

Törökország és Görögország között már eddig is fokozódott a feszültség a Földközi-tenger keleti részén található olaj- és gázkutatási jogok miatt.

Törökország jelentős gázlelőhelyek felfedezése miatt a Krétát és Ciprust körülvevő vizeken tovább fokozta a feszültséget közöttük.

 

Az Európai Unió (EU) Görögország adott igazat a vitában. A múlt héten Franciaország közös hadgyakorlatot tartott Görögországgal, Olaszországgal és Ciprussal a Földközi-tenger keleti részén.

 

Hirdetés: