Törökország figyelmeztet: az azeri-örmény konfliktus „tűzbe boríthatja a régiót”

Hirdetés:

ANKARA (Reuters) - Törökország felszólította Örményországot vasárnap, hogy haladéktalanul szüntesse be az Azerbajdzsánnal szembeni ellenségeskedést, amely „tűzbe boríthatja a régiót”, az örmény és azeri erők összecsapásait követően a szakadár hegyi-karabahi régió felett.

Örményország az összecsapások után hadiállapotot hírdetett ki és mozgósította férfi lakosságát. 

Törökország elítélte Örményországot az Azerbajdzsán elleni provokációk miatt.

"A Kaukázusban a béke és a stabilitás legnagyobb akadálya Örményország ellenséges álláspontja,  haladéktalanul vissza kell fordulnia ettől az ellenségeskedéstől, amely tűzbe boríthatja a régiót" - mondta vasárnap Hulusi Akar török ​​védelmi miniszter, hozzátéve, hogy Ankara támogatni fogja Bakut „minden erőforrásával”.

Örményország Törökország észrevételeire nem reagált azonnal.

Vasárnap Mevlut Cavusoglu török ​​külügyminiszter és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter telefonon tárgyalták az összecsapásokról - közölte a török ​​külügyminisztérium. 

Oroszország közvetítő szerepet játszik az Örményország és Azerbajdzsán közötti konfliktusban.

Fuat Oktay török ​​alelnök szerint Örményország a vasárnapi támadásokkal megsértette a tűzszünetet, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy „ezt vegye figyelembe”.

"A provokátor Örményország ismét megmutatta a világnak, hogy mit ért a jogokból, a törvényekből, az ígéretekből és a tűzszünetekből" - mondta Oktay a Twitteren. "Törökország az azeri testvérekkel mellett áll, bármire is legyen szükségük ."

Törökország hagyományosan támogatja a muszlim többségű Azerbajdzsánt.

 

Az Európa Tanács főtitkára tűzszünetre szólít fel Hegyi-Karabahban

Marija Pejcinovic-Buric, az Európa Tanács főtitkára felszólította a hegyi-karabahi konfliktusban résztvevő  minden felét, hogy azonnali vessenek véget a kiújult ellenségeskedésnek - áll a vasárnap megjelent közleményben.

"Komolyan aggódom a hegyi-karabahi katonai konfliktus eszkalálódásával kapcsolatos. Felszólítom Örményországot és Azerbajdzsán tagállamainkat, hogy az ellenségeskedést azonnali állítsák le és  mutassanak felelősséget és visszafogottságot" - mondta Pejcinovic-Buric.

Az Európa Tanács sürgeti Azerbajdzsánt és Örményországot, hogy védjék meg az emberi életet és dolgozzanak a folyamatos feszültségek felszámolása érdekében - mondta a főtitkár, hozzátéve, hogy a tanács továbbra is támogatja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) erőfeszítéseit. )a  Minszki csoportot.

Az Oroszország, az Egyesült Államok és Franciaország által vezetett EBESZ Minszki csoport 1992 óta létezik és azon dogozik hogy béke  legyen   a vitatott régióban.

 

Lavrov aggodalmát fejezi ki a hegyi-karabahi összecsapások miatt az örmény kollégával folytatott tárgyalások során

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter örmény kollégájával, Zohrab Mnatsakanyannal folytatott vasárnapi telefonbeszélgetésében hangsúlyozta az azonnali tűzszünet szükségességét a vitatott Hegyi-Karabah régióban - közölte az orosz külügyminisztérium.

"Szeptember 27-én Szergej Lavrov orosz külügyminiszter telefonbeszélgetést folytatott Mnatsakanyan örmény külügyminiszterrel. Megvitatták a hegy-karabahi konfliktuszónában kialakult helyzetet.

Lavrov komoly aggodalmának adott hangot a folyamatban lévő, nagyszabású ellenségeskedések miatt és  tűzszünet szükségességét hangsúlyozták ”- olvasható a külügyminisztérium közleményében.

Lavrov azt mondta, hogy Oroszország folytatja a  erőfeszítéseket a helyzet stabilizálása érdekében a minszki csoport tagjaként a hegyi-karabahi településen.

"Megállapították, hogy Oroszország az EBESZ Minszk csoportjának többi társelnökével együtt folytatja a helyzet stabilizálása érdekében a közvetítő erőfeszítéseket" - tette hozzá a minisztérium.

A külügyminisztérium hozzátette, hogy Lavrov hamarosan beszélni fog azerbajdzsáni kollégájával.

Forrás:Rauters/SputnikNews

 

Hegyi-Karabah hadiállapotot hirdetet, és minden 18 év feletti férfit azonnal besoroz a hadseregbe

Jereván (Reuters) - Hegyi-Karabah hadiállapotot hírdetett és elrendelte minden 18 évnél idősebb férfi besorozását a hadseregbe, az azeri-örmény konfliktus fellángolása után - közölte Arayik Harutyunyan, a régió elnöke vasárnapi nyilatkozatában. Vasárnap reggel kiújultak a harcok Örményország és Azerbajdzsán között Jereván szerint az azeri erők több lövést adtak le a szakadár hegyi-karabahi régióban, Baku azzal vádolta az örmény erőket, hogy azeri katonai és polgári célpontokat támadtak meg.

 

Hirdetés: