A teljes összeomlás felé halad Törökország, válságtanácskozást tartanak csütörtök

utolsoidok képe

Dátum: 2020-08-06
Hirdetés:

Sok előfeltétel adott ahhoz, hogy egy nagyon súlyos válságot éljen át Törökország – nyilatkozta Nikolay Markov a Pictet Asset Management vezető közgazdásza csütörtökön a Reutersnek azután, hogy a török líra ma 3%-os zuhanással új történelmi mélypontra bukott mind a dollárral, mind az euróval szemben és év eleje óta már több mint 20%-ot, 2018 eleje óta pedig már közel 100%-ot veszített értékéből. Közben a devizatartalékai rohamosan csökkennek a jegybanknak, de a szakértők szerint mégis csak az utolsó pillanatban várható az, hogy az igazán hathatós lépéshez, a kamatemeléshez nyúlna. Közben csütörtök este válságtanácskozást hívott össze a török bankfelügyelet a banki vezetőknek és ezen ott vannak a jegybank illetékesei is.

 
 

Miközben a legfrissebb adat szerint a török fogyasztói infláció 11,8%-os, a hivatalos jegybanki alapkamat csak 8,25%-os, azaz masszív negatív reálkamatot tart fenn az a török jegybank, amelynek előző vezetőjét azért menesztette Recep Tayip Erdogan államfő, mert túl magas kamatokkal igyekezett kezelni a 2018-as líraösszeomlás időszakát.

Az elmúlt kevesebb, mint egy év során aztán a hatalmi elvárásnak megfelelve az új jegybankelnök nagyon gyorsan 24%-ról a mostani szintre vágta az alapkamatot, ez pedig már a vírusválság akut fázisában, tavasszal is jókora líraesést hozott. Aztán július második felében állítólag csak a napi 1 milliárd dolláros (!) jegybanki líravédő intervenció segített a 6,85-6,9 körüli szinten stabilizálni a dollárral szembeni árfolyamot. A líra zuhanásával és az ország előtt álló lehetőségekkel egy minapi elemzésünkben már külön foglalkoztunk:

Még nincs értékelve
Hirdetés: