Teljes kudarc: Már 336 ezren vannak munka nélkül, 190 ezren semmilyen ellátást nem kapnak az államtól

Hirdetés:

Júliusban a koronavírus-járvány kirobbanása óta először csökkent az álláskeresők száma havi alapon. A mérséklődés azonban szezonális hatásoknak az eredménye, de jó hír, hogy a járvány kirobbanása óta tartó romló tendencia megállt. Az előző év azonos időszakához képest így is 120 ezerrel több az álláskereső, számuk eléri a 366 ezret. A főbb trendek inkább romlóak: egyre több álláskereső nem kap munkanélküli segélyt, növekszik az egy évnél hosszabb ideje munkanélküliek száma, miközben a csoportos leépítések száma is magas szinten mozog. Vagyis a vállalatok még nem heverték ki a krízist.

 
Júliusban 366 ezer álláskereső volt Magyarországon, ami csaknem 120 ezer fős növekedést jelent az előző év azonos hónapjához képest. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat értékelése szerint az előző év azonos időszakához képest jelentős a növekedés az álláskeresők számában (48%-os emelkedés), az elmúlt hónaphoz viszonyítva azonban a COVID-19 okozta helyzet óta először tapasztalható csökkenés. Egy hónap alatt 11 ezer fővel mérséklődött az álláskeresők száma, ez azonban szezonális hatásnak tudható be. A szezonális munkák nyári felpörgésével együtt is 100 ezerrel több regisztrált álláskereső van, mint a koronavírus-járvány kirobbanása előtt (az év elején) volt.

 

Júliusban az adatok szerint 175 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek közel 58%-a álláskeresési ellátásban, a többiek pedig szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők több mint 52%-a semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

Vagyis júliusban 190 ezer olyan regisztrált munkanélküli volt, aki egy forintot sem kapott az államtól.

 
 

 

Hirdetés: