Tankokat vezényelt az ország nyugati felébe a fehérorosz elnök

utolsoidok képe

Dátum: 2020-08-18
Hirdetés:

A fehéroroszoknak külső beavatkozás nélkül kell megoldaniuk az elnökválasztás után  országukban kialakul helyzetet - ebben egyeztek meg keddi telefonbeszélgetésükben Andrzej Duda lengyel elnök és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a lengyel államfői hivatal honlapján olvasható közlemény szerint.

    

A két politikus szerint a fehéroroszországi helyzetet nem lehet megoldani a társadalom akaratával ellentétes külső beavatkozással.
    

Stoltenberg arról biztosította Dudát, hogy a NATO "éber marad", illetékes szervei folyamatosan nyomon követik a szövetség keleti szárnyán fennálló biztonsági helyzetet - idézi a közlemény a lengyel államfői kabinetfőnök, Krzysztof Szczerski beszámolóját.
    

A lengyel elnök és a NATO főtitkára aláhúzta, hogy a fehéroroszországi helyzet "nincs hatással a NATO jelenlegi katonai aktivitására", amelynek "kizárólagos célja  a tagállamok biztonságának megőrzése".
    

Közben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az állami televízióban közvetített beszédében közölte: hétvégi parancsának értelmében Fehéroroszország katonai egységeket vezényelt és teljes készenlétbe helyezett a nyugati határára válaszul külföldi kormányoknak a fehérorosz belpolitikai helyzettel kapcsolatos nyilatkozataira.
    

Vezető lengyel politikusok az utóbbi napokban Lengyelország és a balti országok, illetve az Európai Unió lehetséges közvetítő szerepét szorgalmazták a fehérorosz belpolitikai párbeszéd előmozdításában. Szorgalmazták a politikai foglyok szabadon bocsátását és a szabad fehérorosz választások megszervezését.  
    

Fehéroroszországban augusztus 9. óta tartanak tüntetések, Lukasenka akkor hivatalos adatok szerint a szavaztok 80 százalékával győzött az elnökválasztáson. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást. A szavazatok újraszámlálásának követelésére ezrek vonultak az utcára országszerte.

A megmozdulások annak ellenére folytatódtak, hogy a rendőrség brutálisan reagált, sokakat megvertek, legalább két tüntető meghalt, több tucat ember sorsa ismeretlen.

Még nincs értékelve
Hirdetés: