A Román Akadémia közleménye szerint: Igenis az 5G veszélyes az emberek egészségére

2020:09:02

Óvva inti az embereket az 5G hálózatoktól a Román Akadémia néhány nappal ezelőtti közleményében, mivel szerintük a technológia romániai terjedése súlyos hatással lehet az emberek egészségére.

Az ország legjelentősebb tudományos fórumának számító Academia Română azt is állítja, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkeltőnek nyilvánította a legújabb generációs mobilhálózatot. Ez nem felel meg a valóságnak, hiszen a WHO hivatalos álláspontja szerint nincs bizonyíték arra, hogy a mobilhasználat és az 5G hálózatok rákot, álmatlanságot vagy autizmust okoznának.

A Román Közegészségügyi Intézet (INSP) szintén azon az állásponton van, hogy a technológia nem jelent veszélyt a lakosság egészségére. Az akadémia által kiadott közleményben az áll, hogy az 5G technológia által használt 30-300 közötti gigahertzes frekvencia már káros az egészségre, holott a hivatalos álláspontok és a nemzetközi normák szabályzata szerint az elektromágneses sugárzás nagyjából egymillió gigahertzes frekvenciától felfelé lesz az - éppen ezért ez az a határérték, amit soha nem szabad átlépni.

Az EU-s normákat még 2006-ban fogadta el Románia, tehát az ország uniós csatlakozása előtt, ebben pedig 0-300 gigahertz frekvencia közötti sávot tekintik a megengedett elektromágneses sugárzási limitnek.

Az Euronews lyoni szerkesztősége megkereste a Romániai Akadémiát az ügyben, ők azonban elzárkóztak a nyilatkozattól, egyelőre sem e-mailben, sem telefonon nem reagáltak.

Címkék: hirek, 5G, mobilhálózat, sugárzás    Forrás hu.euronews.com

Nekünk egy kávé ára is nagy segítség.Köszönjük!