Pentagon: Washington aggódik Párizs katonai szerepvállalása miatt a Földközi-tengeren

Hirdetés:

Washington aggódik Párizs katonai szerepvállalása miatt a Földközi-tengeren - jelentette ki Jonathan Hoffman, az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) szóvivője csütörtökön újságíróknak.

    

A Pentagon szerint aggasztó, hogy Franciaország a Földközi-tenger keleti térségében megerősítette katonai jelenlétét, arra hivatkozva, hogy támogatja Görögországot Törökországgal szemben, amely további gázkitermelést helyezett ott kilátásba.
    

A sajtótájékoztatón a Pentagon szóvivője felhívta a figyelmet arra is, hogy "kicsi az együttműködés" Párizs és Ankara között.
    

"Franciaország és Törökország a NATO két rendkívül fontos tagja, és szeretnénk, hogy csökkenjen a feszültség közöttük" - fogalmazott Jonathan Hoffman. Kiemelte, hogy Washington a további együttműködést szorgalmazza Párizs és Ankara között, s olyan megoldást tart kívánatosnak a vitájukra, amely "nem teszi szükségessé hadihajók és repülőgépek telepítését a Földközi-tengeren".
    

Franciaország szerdán jelentette be, hogy két Rafale vadászbombázót és két Tonnerre helikopterhordozót küld a Földközi-tenger keleti térségébe "átmeneti időre".

A Párizs és Ankara közötti feszültség az elmúlt napokban éleződött ki, azt követően, hogy Athén megvádolta Ankarát: törvényellenes energetikai feltárásokat folytat görög felségvizeken. Az elmúlt években a Földközi-tenger keleti vidékein kiterjedt gázmezőket fedeztek fel.
    

Párizs korábban elítélte a török légitámadásokat Irak területén, Recep Tayyip Erdogan török államfő pedig "gyarmatosító törekvésekkel" vádolta meg Párizst a libanoni szerepvállalása miatt.
    

Emmanuel Macron francia államfő arra hivatkozva jelentette be a vadászbombázók és a hadihajók telepítését, hogy így akarja "tiszteletben tartatni a nemzetközi jogot".

A francia elnök egyúttal tárgyalást szorgalmazott Athén és Ankara között, s Berlint is sürgette a közvetítésre. Csütörtökön Recep Tayyip Erdogan államfő be is jelentette, hogy telefonon egyeztetett Angela Merkel német kancellárral.

Hadihajót, harci repülőt küld Macron a Földközi-tengerre

Franciaország megerősíti katonai jelenlétét a Földközi-tenger keleti felében, mivel folyamatosan nő a feszültség Görögország és Törökország között felségterületi viták miatt. Ezeket Ankara élénkülő kőolaj- és földgázkutatási tevékenysége tüzeli a Törökország partjainál fekvő kis görög szigetek és Ciprus közelében. Emmanuel Macron francia elnök aggasztónak nevezte a helyzetet, és egyoldalú kutatásai abbahagyására szólította fel Törökországot, valamint békés tárgyalásokat sürgetett a két NATO-tagállam között.

 

 

Hirdetés: