Orosz,Amerikai,Francia képviselők tárgyalnak Genfben, hogy megakadályozzák az Azeri-örmény háború kiterjedését

Hirdetés:

BAKU / Jereván / Párizs (Reuters) - Franciaország, az Egyesült Államok és Oroszország fokozza erőfeszítéseit a dél-kaukázusi azeri és   örmény erők közötti harc befejezésére, ezért csütörtökön Genfben tárgyalásokat folytatnak,  miközben a regionális háborútól való félelem fokozódik.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szerint az orosz, a francia és az amerikai képviselők hétfőn Moszkvában is találkoznak, hogy megvizsgálják, hogyan lehet rávenni a hadviselő feleket a tűzszünet tárgyalására.

"Szeretnénk, ha mindenki megértené, hogy az ő érdekük is, hogy feltételek nélkül azonnal hagyják abba az ellenségeskedést, és  kezdjék meg a tárgyalásokat" - mondta a francia parlament külügyi bizottságának.

Le Drian nem tette egyértelművé, részt vesz-e örmény és azeri képviselő a megbeszélésen, de Azerbajdzsán szerint külügyminisztere, Jeyhun Bayramov csütörtökön ellátogat Genfbe.

Az örmény külügyminisztérium közölte, hogy Zohrab Mnatsakanyan külügyminiszter hétfőn Moszkvába látogat, de részleteket nem közölt. Kizárta a találkozót Bayramovval.

 

Az azeri és az örmény vezetők szintén ellentmondásban vannak a szeptember 27-én kezdődött harcok leállításának körülményeivel kapcsolatban.

 

Több mint 360 embert öltek meg, köztük 320 katonát és 19 civilet Hegyi-Karabahban, és 28 azeri polgárt. Ezek a leghalálosabb összecsapások a Hegyi-Karabah ellen folytatott 1991–1994 közötti háború óta, amelyben mintegy 30 ezren haltak meg.

Hirdetés: