Örményország attól tart, hogy Azerbajdzsán felrobbantja az örmény atomerőművet

utolsoidok képe

Dátum: 2020-09-27
Hirdetés:

Jereván / Baku (Reuters) - Örményország és Azerbajdzsán között vasárnap összecsapások robbantak ki az ingatag Hegyi-Karabah régió miatt.

Mindkét fél,halálos áldozatokról számolt be. Örményország és Hegyi-Karabah, egy elszakadt régió, amely Azerbajdzsánon belül található, de etnikailag örmények vezetik,   hadiállapotot hírdetett és mozgósította férfi lakosságát.

Örményország szerint Azerbajdzsán légi és tüzérségi támadást hajtott végre Hegyi-Karabah ellen. Azerbajdzsán közölte, hogy reagált az örmény támadásra.

Az összecsapások közben diplomáciai lépések történtek a többségi keresztény Örményország és főként a muzulmán Azerbajdzsán közötti évtizedek óta tartó konfliktus új fellángolásának megakadályozására. Oroszország azonnali tűzszünetet követellt, Ferenc pápa pedig tárgyalásokra szólított fel.

A Kaszpi-tengeri olajat és földgázt  a világba szállító csővezetékek Azerbajdzsánból Hegyi-Karabah közelében haladnak el. 

Örményország júliusban figyelmeztetett a dél-kaukázusi biztonsági kockázatokra is, miután Azerbajdzsán azzal fenyegetőzött, hogy lehetséges megtorlásként megtámadja Örményország atomerőművét.

 

 

 

Törökország figyelmeztet: az azeri-örmény konfliktus „tűzbe boríthatja a régiót"

ANKARA (Reuters) - Törökország felszólította Örményországot vasárnap, hogy haladéktalanul szüntesse be az Azerbajdzsánnal szembeni ellenségeskedést, amely „tűzbe boríthatja a régiót", az örmény és azeri erők összecsapásait követően a szakadár hegyi-karabahi régió felett. Örményország az összecsapások után hadiállapotot hírdetett ki és mozgósította férfi lakosságát. Törökország elítélte Örményországot az Azerbajdzsán elleni provokációk miatt.

 

Még nincs értékelve
Hirdetés: