Nincs béke, sem tűzszünet, tovább folytatódik az Azeri-örmény háború

utolsoidok képe

Dátum: 2020-10-03
Hirdetés:

Csütörtökön Oroszország, Franciaország és az Egyesült Államok vezetői közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben sürgették az erőszak azonnali befejezését és mindkét felet felszólították hogy folytassák a tárgyalásokat. 

Alijev hivatala arról számolt be, hogy Macron francia elnök pénteken telefont intézett az azerbajdzsán vezetőhöz, tűzszünetet és tárgyalásokat sürgetve.

Alijev ugyanakkor azt mondta az Al Jazeera-nak, hogy a tárgyalások „értelmetlenek”  lesznek,  hacsak Örményország nem járul hozzá „ a megszállt területek visszakerüljenek Azerbajdzsánhoz”. A Hegyi-Karabah a Szovjetunió felbomlása óta az 1990-es évek elején bekövetkezett véres háború közepette függetlenné nyilvánította magát, és szorosan szövetségben maradt Örményországnak.

Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök eközben a The Globe and Mail kanadai újságnak elmondta, hogy „tűzszünet csak akkor jöhet létre, ha Törökországi fegyveres erőket eltávolítják a Dél-Kaukázusból”, utalva arra, hogy Ankara határozottan támogatja  Azerbajdzsánt. 

Valmint közölte, hogy a Közel-Keletről érkező „terroristák” Hegyi-Karabahban harcolnak „Törökország támogatásával”.

 

Mevlut Cavusoglu török ​​külügyminiszter pénteken kijelentette, hogy  "ha a helyzet nem oldódik meg", és Azerbajdzsán valóban segítséget kér, Ankara  "nem habozik azt" megadni.

Macron elnök korábban azt mondta, hogy Franciaország „hiteles” információkkal rendelkezik arról, hogy szíriai fegyveresek Törökországon keresztül érkeztek Hegyi-Karabahba. 

Az orosz külügyminisztérium arra is figyelmeztetett, hogy a Szíriából és Líbiából érkező fegyveresek bevetése „hosszú távú fenyegetéseket jelent a régió összes országának biztonságára nézve”.

A hírszerzési adatok azt mutatják, hogy az azeri veszteségek már meghaladták a 3000 katonát.

 

Fotó:MTI

Még nincs értékelve
Hirdetés: