A NATO szétesését vizionálta Trump egykori nemzetbiztonsági főtanácsadója

2020:08:07

Széteshet az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete (NATO), ha ismét Donald Trumpot választják elnökké az Egyesült Államokban - jelentette ki a dpa német hírügynökségnek adott interjúban John Bolton, az elnök korábbi nemzetbiztonsági főtanácsadója.

A pénteken ismertetett interjúban a keményvonalasként számon tartott veterán diplomata reményét fejezte ki, hogy Trump elveszíti az elnökválasztást. Bolton élesen bírálta a washingtoni kormányzat döntését, hogy csapatokat von ki Németországból. A volt főtanácsadó szerint ez nem más, mint büntetés, amiért Németország és az Egyesült Államok kereskedelmében nagy a német többlet, és Berlin továbbra sem fordítja GDP-jének két százalékát védelmi célokra.

"Ezek egyike sem elfogadható érv" - szögezi le John Bolton. "Azért csinálja, mert úgy gondolja, hogy Németország ezt érdemli" - mondta Trumpról volt főtanácsadója. "Azt hiszem, hogy mindaz a kár, amelyet otthon és külföldön okozott, viszonylag gyorsan helyrehozható, ha csak egy ciklust szolgál" - nyilatkozta John Bolton.

"Ha két ciklust tölt ki, több kárt tud okozni, és azt már nehezebb lesz kijavítani. Úgy érzem, egy második Trump-ciklusban veszélybe kerülhet a NATO, és szerintem ezt az európaiak fel sem fogják"

- hangoztatta John Bolton, aki szerint Trump lassan négy év után sem érzi át hivatalának súlyát. "Nem érti teljesen, mint jelent az Egyesült Államok elnökének lenni" - szögezte le John Bolton.

A diplomata, aki George W. Bush elnöksége idején az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete volt, 2018 tavaszától tavaly őszig volt az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója. 2019 szeptemberében távozott a posztról. Bevallása szerint saját elhatározásból mondott fel, de Trump azt állítja, hogy ő bocsátotta el a főtanácsadót, mert számos kérdésben nem értettek egyet. Bolton szerint Trump sem közvetve, sem közvetlenül nem kérte, hogy nyújtsa be a lemondását.

Címkék: 3.világháború, Új világrend    Forrás

Nekünk egy kávé ára is nagy segítség.Köszönjük!