A NATO-főtitkár is felszólította Putyint, ne avatkozzon be Fehéroroszországban

utolsoidok képe

Dátum: 2020-08-27
Hirdetés:

Azt követően, hogy Oroszország tartalékot hozott létre rendvédelmi erőiből, hogy „szükség esetén” segítséget nyújtson Fehéroroszországnak, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára felszólította Oroszországot, hogy ne avatkozzon be Fehéroroszország belügyeibe.

Oroszország tartalékot hozott létre rendvédelmi erőiből, hogy „szükség esetén” segítséget nyújtson Fehéroroszországnak – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevízióban. „Az orosz erőket mindaddig nem fogják bevetni, amíg a szélsőséges elemek politikai jelszavakkal takarózva nem lépnek át bizonyos határokat, és nem kezdenek banditizmusba, nem kezdenek el házakat, bankokat felgyújtani, és nem próbálnak meg közigazgatási épületeket elfoglalni, és így tovább” – hangsúlyozta Putyin. Az orosz elnök azt mondta, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kérésére intézkedett így.

Lengyelország azonnal tiltakozott

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő felszólította Oroszországot csütörtökön, hogy azonnal hagyjon fel a fehéroroszországi katonai beavatkozás terveivel. Állásfoglalásával Morawieczki az orosz elnök aznapi bejelentésére reagált.

A lengyel kormányfő hozzátette, hogy egy ilyen lépést „ellenséges, a nemzetközi jogot és a saját sorsa felől szabadon dönteni jogosult fehérorosz nép emberi jogait sértő cselekedetnek” minősítene.

Lukasenka csütörtökön megismételte azt a vádat, hogy Lengyelország annektálni akarja a határ menti (lengyel kisebbség által is lakott) Hrodna (lengyelül Grodno) városát és a Hrodnai területet. Közölte: Minszk csapatokat vezényelt a térségbe.

Stoltenberg: Fehéroroszország szuverén állam

A NATO főtitkára felszólította Oroszországot, hogy ne avatkozzon be Fehéroroszország belügyeibe.

A Berlinben tartózkodó Jens Stoltenberg a Bild című német lapnak úgy nyilatkozott, hogy Fehéroroszország szuverén, független állam, amelynek belügyeibe senkinek nem szabad beavatkoznia, Oroszországnak sem.

Putyin: orosz rendvédelmi tartalék alakult egy esetleges fehéroroszországi beavatkozásra

Oroszország tartalékot hozott létre rendvédelmi erőiből, hogy "szükség esetén" segítséget nyújtson Fehéroroszországnak - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevízióban. "Az orosz erőket mindaddig nem fogják bevetni, amíg a szélsőséges elemek politikai jelszavakkal takarózva nem lépnek át bizonyos határokat, és nem kezdenek banditizmusba, nem kezdenek el házakat, bankokat felgyújtani, és nem próbálnak meg közigazgatási épületeket elfoglalni, és így tovább" - hangoztatta Putyin.

Még nincs értékelve
Hirdetés: