Méreggel teli csomagot küldtek Kanadából Trumpnak

Hirdetés:

Méreggel teli csomag érkezett szombaton a Fehér Háznak címezve. A küldeményt Donald Trump amerikai elnöknek szánták, de már az elején gyanúsnak tűnt, és elkülönítették. A vizsgálatok kimutatták, hogy a csomag ricint tartalmazott. A Reuters hírügynökség megerősítette, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot indított az ügyben.

A CNN értesülései szerint a hatóságok egy kanadai feladó érintettségét vizsgálják. Hasonló, gyanús küldemények érkeztek ugyanaznap több texasi címzetthez, azonos kanadai feladótól. Arról nem érkezett hír, hány darab mérgezett csomagról lehet szó. A kanadai hatóságok a hírcsatornának megerősítették, hogy amerikai partnereikkel közösen folytatnak nyomozást az ügyben, de a folyamatban lévő ügy miatt nem közöltek több információt. Az FBI közleménye szerint

„jelenleg nem áll fenn veszély a közbiztonságra nézve”.

 

A ricin a ricinus magjából kivonható, rendkívül mérgező anyag, amely megakadályozza az alapvető fehérjék előállítását a szervezetben. Mindössze egy milligramm elegendő a halálos végkimenetelhez.

Az emberi szervezetbe jutva előbb hányingert, hányást és belső vérzést okoz, végül a szervek működésének leállásához, és három-öt napon belül az áldozat halálához vezet. Ellenszere nincs. Az egyik legismertebb példája a ricinnel történő mérgezésnek Georgi Markov disszidens bolgár író megölése 1978-ban: Markovot vélhetően a szovjet KGB ügynöke egy esernyőbe rejtett ricin golyóval mérgezte meg, négy nappal később halott volt.

Természetesen egy mérgezett küldemény eljuttatása az Egyesült Államok első számú vezetőjének szinte lehetetlen vállalkozás: az összes postai levelet és csomagot a biztonsági szolgálat még a Fehér Házba történő szállítás előtt, külön helyszínen vizsgálja át.

 

 
Címkék: hirek, USA, Donald Trump Forrás: mti.hu

Hirdetés: