Megszűnt a kormányzati támogatás, a magyar cégek többsége újra leépítésekben gondolkodik

utolsoidok képe

Dátum: 2020-09-16
Hirdetés:

A vállalatok egy része mostanra tartalékainak végére ért, a kilátások bizonytalanok, a kormányzati támogatások kifutnak, ezért újra leépítésben gondolkodnak. A cégek azt szeretnék, ha a második hullám közepette kitartanának vagy újraindulnának a kormányzati támogatások, a vírus ugyanis "nem ismeri a naptárat".

A fertőzés növekedése azzal járhat, hogy egyre több cég nem tudja fenntartani a termelés folytonosságát a következő időszakban. A vállalatok rendszeresen tárgyalnak a kormánnyal a lehetséges megoldásokról, egyelőre csak annyi biztos, hogy a járvány második hulláma már itt van, az új intézkedésekre viszont még várni kell.

Vége a bértámogatásnak, nő a bizonytalanság

„Már most látszik, hogy a második járványhullám sokkal nagyobb lehet, mint az első volt” – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a Portfolio-nak. Az első hullám legrosszabb hetéhez viszonyítva már most hatszoros az új betegek száma, a járvány terjedése pedig igen komoly bizonytalanságot jelent a vállalatoknak, különösen, hogy a támogatási programok egy része (bértámogatás) augusztus végén kifutott – foglalta össze a helyzetet.

Hasonlóan látja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) is. „Sokkal nehezebben fogunk tudni megbirkózni a mostani helyzettel, mint tavasszal, a kormányzati támogatási programok egy része ugyanis kifutott” – mondta a Portfolio-nak Wimmer István, az MGYOSZ főtitkára. Habár a hitelmoratórium még kitart a cégeknél az év végéig, és folynak a tárgyalások ennek limitált keretek között való meghosszabbításáról, egyelőre minden bizonytalan – fogalmazott.

A támogatásokat meg kellene hosszabbítani, mert a vírus nem ismeri a naptárat

- mondta Wimmer, hozzátéve, hogy a Kurzarbeit augusztus végén megszűnt, a hitelmoratórium december végén megszűnik, de a vírus nem ismeri ezeket az időpontokat, ahogy látjuk, most is terjed, és gyorsabban, mint valaha.

Gyenge gazdaság

„Miután Magyarország helyzete alapvetően a külpiaci kereslettől függ, és a világgazdaság még gyenge, így mindenképpen támogatásra van szükségük a cégeknek ahhoz, hogy meg tudják tartani a munkaerőt” – fogalmazott Perlusz. „Nagyon sok cég ugyanabban a helyzetben találta magát a második hullámban, mint március-áprilisban, mégpedig az a dilemmájuk, hogy elbocsássák a munkaerőt vagy kivárjanak, és még egy ideig megtartsák a dolgozókat” – mondta Perlusz, aki szerint most az a fő különbség, hogy

a vállalatoknak sokkal kisebb a tartalékuk, mint akkor volt.

„Az állam stratégiája az volt, hogy fokozatosan önti a pénzt a gazdaságba, amíg a járványhelyzet fennáll, így most az a legnagyobb kérdés, hogy milyen segítséget kapnak a cégek a második hullámban” – fogalmazott.

Még nincs értékelve
Hirdetés: