Megszakadt az egyeztetés az új gazdaságélénkítő csomagtervről az amerikai kongresszusban

utolsoidok képe 2020-08-08
Hirdetés:

Pénteken délután megszakadt az egyeztetés az új gazdaságélénkítő csomagtervről az amerikai kongresszusban, elemzők arra számítanak, hogy Donald Trump amerikai elnök rendelettel orvosolhatja a helyzetet.

    

Akongresszusi politikusok és a kormányzat képviselői az új, 3400 milliárd dollárosra tervezett gazdaságélénkítő csomagterv általános elveiben egyetértettek, ám néhány részletkérdésben kibékíthetetleneknek bizonyultak a nézetkülönbségek.
    

A pénteki tárgyalások után Nancy Pelosi demokrata párti házelnök leszögezte, hogy a két párt és a kormányzat képviselői "nagyon messze vannak" a megállapodástól, Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője pedig "elkeserítőnek" nevezte a kudarcba torkollott tárgyalásokat.
    

Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke és Steve Mnuchin pénzügyminiszter közölte: azt javasolja majd Donald Trump elnöknek, hogy a kongresszusi politikusok megállapodása híján ő cselekedjék a koronavírus-járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe került amerikaiak megsegítésére, és elnöki rendelettel oldja meg a helyzetet.
    

A demokrata törvényhozók készen álltak volna akár a csomagterv végleges összegének csökkentésére is, de ragaszkodtak a tagállami kormányoknak és a helyi önkormányzatoknak nyújtandó anyagi segítséghez, továbbá a járvány miatti munkanélküliségi gyorssegély összegének fenntartásához és a segélyezettek körének bővítéséhez.

Ez az eddig folyósított heti 600 dolláros segítség további folyósítását jelentené. A republikánusok és a kormányzat képviselői ebbe nem egyeztek bele, heti 400 dolláros munkanélküliségi gyorssegélyt fogadtak volna el, illetve elutasítják, hogy a városokat és tagállamokat ebből a gazdasági csomagból támogassák. Érvelésük szerint a demokraták ezzel csak a járványtól függetlenül is rosszul vezetett és rosszul gazdálkodó, demokrata párti irányítású tagállamokat és városokat akarnák "kimenteni".

 

Steven Mnuchin pénzügyminiszter közölte: "új javaslatokat" vár a demokrata politikusoktól. Donald Trump elnök a Twitteren azt írta: "Pelosit és Schumert csak a rosszul vezetett demokrata párti városok és tagállamok kimentése érdekli. Ennek semmi köze a kínai vírushoz".
    

A kongresszus március óta már több gazdaságélénkítő csomagról fogadott el törvényt, összesen mintegy 3000 milliárd dollár értékben.

 

Még nincs értékelve
Hirdetés: