Magyar gazdaság:nő a munkanélküliség, csökken a kiskereskedelmi forgalom, nagy baj közelít

utolsoidok képe

Dátum: 2020-11-08
Hirdetés:

A nyári felpattanás után úgy tűnik, hogy szeptemberben megtorpant a magyar gazdaság kilábalása. Habár az ipari termelés még kedvezően alakult, a kiskereskedelem már visszaesett. Amíg az export az ipar kedvező teljesítményével összefüggésben nőtt, addig az import a gyengülő belső kereslet miatt csökkent.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások a turizmust azonnal megütötték szeptemberben, a következő hónapokban pedig a gazdaság egyre szélesebb körére lesz negatív hatással a járvány. Kedvezőtlen hír, hogy a munkanélküliség növekedésnek indult és a foglalkoztatás csökkent. Egyelőre nagy baj még nincs, a következő hónapok azonban igen jelentős leépítést hozhatnak.

Szeptemberben már növekedett a munkanélküliség és csökkent a foglalkoztatás, igaz, még nem jelentős mértékben. A KSH azért néhány tízezer új munkanélkülit az inaktívak táborába is átcsoportosított (mert hiába bocsátották el őket, nem feleltek meg a munkanélküliség kritériumának, pl. mert nem kerestek legalább egy hónapja aktívan munkát).

A munkanélküliség tekintetében a következő hónapokban valószínűleg újra negatív folyamatokat láthatunk, akár több tízezres nagyságrendben emelkedhet hónapról hónapra az állástalanok száma, ahogy súlyosbodik a koronavírus-járvány és erősödnek a korlátozó intézkedések a kontinensen. Ekkor már nem csak a turizmusban, hanem számos ágazatban nőhet az állástalanok száma, amennyiben nem érkeznek gyorsan olyan intézkedések, amelyek meg tudnák óvni a munkahelyeket, illetve megállítanák a vállalatok és a háztartások egyre romló tendenciát mutató bizalmát.

A lakosság egyre erősödő óvatossága, illetve a jövedelmi helyzet romlása miatt a kiskereskedelmi forgalom visszaesését is láthatjuk, nyáron még tartotta magát a szektor, szeptemberben azonban 2%-kal csökkent a volumen éves alapon. - írta meg a portfolio.hu

 

Még nincs értékelve
Hirdetés: