A lengyel abortuszpárti tüntetők újra rombolni készülnek, a rendőrség kemény fellépést ígér

utolsoidok képe

Dátum: 2020-10-28
Hirdetés:

WARSAW (Reuters) - Több ezren vonultak utcára szerdán Lengyelország szerte az ország rendkívül  abortusztörvény szigorítása miatt.

A rendőrség arra figyelmeztette a tüntetőket, hogy ne támadják meg újra a templomokat, mert határozottan fel fognap lépni  ellenük.

Lengyelországot hatalmas, többségében békés tüntetések voltak, mivel legfelsőbb bírósága múlt hét csütörtökön kimondta, hogy az alkotmány szerint a magzati rendellenességek miatti abortusz nem megengedett.

A döntés azt jelenti, hogy csak a vérfertőzés, a nemi erőszak vagy az anya egészségét veszélyeztető abortuszok maradnak törvényesek.

A tüntetők a bírósági ítéletért Mateusz Morawiecki miniszterelnök nacionalista kormányát és a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párttal szoros kapcsolatban álló római katolikus egyházat vádolták.

A múlt vasárnap a tüntetők megrongálták varsói, poznani és katowicei templomokat  és megzavarták a szentmiséket.

Szerdán a szervezők országos sétára szólítottak fel a nőket munkahelyükön. Egyes munkáltatók, köztük az iskolák is, szabadnapot hirdettek, hogy az emberek csatlakozhassanak a tüntetésekhez.

A tüntetők „Képmutatók, farizeusok” kántálásával ezrek vonultak át Varsó központjában.

„A szervezők a további várható agresszió és rágalmazás miatt bejelentettést tettek. A rendőrség viszont azt közölte, hogy határozott lépéseket fognak  tenni. 

A rendőrség célja a polgárok közrendjének és biztonságának biztosítása ”- áll a Belügyminisztérium közleményében.

Még nincs értékelve
Hirdetés: