Kínai és india csapatok tankokkal, lőtávolságon belül, néznek faskaszemet egymással

Hirdetés:

Az indiai katonák a hétvégégén efoglalták a hegygerincet Pangong Tso-Chushul szektor déli partján, miután augusztus 29-30 között egyik napról a másikra dulakodás alakult ki a Kínai Népi Felszabadító Hadsereggel. A határon továbbra is komoly a helyzet, mivel a két fél harckocsikat álított be   lőtávolságába - állítják New Delhi kormányzati forrásai.

Manoj Mukund Naravane, az indiai hadsereg parancsnoka kétnapos látogatásra érkezett Ladakhba, hogy áttekintse a vitatott régió felkészültségét, ahol ez év májusa óta legalább négy fizikai összecsapása volt a kínai csapatokkal.

 

Az Indiai hadsereg parancsnok látogatásának  hátterében az áll, hogy megakadályozza a kínai csapatok esetleges behatolási kísérletét a Ladakh keleti régióban. A két ország az elmúlt három napban parancsnoki szintű tárgyalásokat folytatott egymással, de  kormányzati források megerősítették, hogy szerda estig nem sikerült előrelépni.

Eközben a Bharatiya Janata párt vezetője Subramanian Swamy jelezte, hogy Indiának készen kell állnia a megtorlásra a Kínai csapatok ellen.

Kína felkérte Indiát, hogy vonja vissza a frontvonalbeli csapatokat a Rechin La-ból, de az indiai hadsereg azt állítja, hogy csapatai soha nem lépték át az említett határszakaszt  (LAC).

Források szerint a két fél csapatai lőtávolságon belül vannak. India a T-90 tankjait a Pangong Tso déli partján helyezte el, míg Kína a ZTQ-15-et. A T-90 harckocsi erős, 125 mm-es sima furatú fegyverrel van felszerelve a ZTQ15 105 mm-es puskás fegyverével szemben.

Hirdetés: