Kína több százezer embert oltott be, félig tesztelt koronavírus elleni vakcinával

Hirdetés:

Szingapúr (Reuters) - Kína tárgyalásokat folytat a helyben előállított COVID-19 vakcináinak az Egészségügyi Világszervezet általi mihamarabbi értékeléséről, amely egy nélkülözhetetlen lépés ahhoz, hogy  vakcina nemzetközi felhasználásra kerülhessen - közölte kedden a WHO tisztviselője.

Kínában magas kockázatnak kitett csoportok százezreinek helyben kifejlesztett vakcinákat adtak be, úgy, hogy a  klinikai vizsgálatokat még nem fejeződtek  be teljesen, ami biztonsági aggályokat vet fel a szakértők körében.

Socorro Escalate, a WHO alapvető gyógyszerek és egészségügyi technológiák koordinátora  egy online sajtótájékoztatón elmondta, hogy Kína előzetes megbeszéléseket folytatott a WHO-val annak érdekében, hogy oltóanyagai szerepeljenek a sürgősségi felhasználásra szánt vakcinák listában.

A WHO sürgősségi  listázási eljárása lehetővé teszi az engedély nélküli vakcinák és kezelések értékelését, ezáltal felgyorsítsák azok elérhetőségét közegészségügyi vészhelyzetekben. Ez segít abban, hogy a WHO tagállamai és az ENSZ beszerzési ügynökségei meghatározzák az oltások elfogadhatóságát.

„Potenciálisan, ezen eljárás  révén fel lehet mérni ezen vakcinák minőségét és biztonságosságát, valamint hatékonyságát. és ezután elérhetővé válhat és engedélyt kaphat. ”- mondta Escalante.

Hirdetés: