Kína pénzügyi atombombát dobna Amerikán keresztül a világ pénzügyi rendszerére

utolsoidok képe 2020-09-04
Hirdetés:

SHANGHAI (Reuters) - Kína fokozatosan csökkentheti az amerikai államkincstár kötvényeinek állományát, tekintettel a Peking és Washington közötti növekvő feszültségre - idézte szakértőt  Global Times.

Mivel a kínai-amerikai kapcsolatok romlanak a különféle kérdésekben, ideértve a koronavírust, a kereskedelmet és a technológiát, a globális pénzügyi piacokat egyre inkább aggódnak, hogy Kína el akarja adni az amerikai államkötvényeket, amely egyébként fegyverként szolgál az USA növekvő nyomásának ellensúlyozására.

"Kína normál körülmények között fokozatosan mintegy 800 milliárd dollárra csökkenti az amerikai államkötvényeket" - idézte Xi Junyangot, a Sanghaji Pénzügyi és Közgazdaságtudományi Egyetem professzorát csütörtökön, anélkül, hogy részletes időkeretet adna meg az eladással kapcsolatban.

"De természetesen szélsőséges esetben eladhatja az összes amerikai kötvényét, például egy katonai konfliktus miatt."

A legfrissebb hivatalos adatok szerint Kína, a második legnagyobb, hitelezője az Amerikai Egyesült Államoknak, jelenleg 1,074 billió dollárnyi államkötvényt tartott nyílván júniusban, szemben az előző havi 1,083 ezer milliárd dollárral.

A jelenlegi szint 800 milliárd dollárra csökkenése azt jelentheti, hogy részesedése több mint 25% -kal csökkenne.

Elemzők szerint a nagyszabású kínai értékesítés, amelyet gyakran "nukleáris opciónak" neveznek, óriási zűrzavart válthat ki a globális pénzügyi piacokon.

Az állami újság egy másik okként azt említi, hogy  az Egyesült Államokban fennálló esetleges nemteljesítési kockázat túlságosan magas, mivel a világ legnagyobb gazdaságának adóssága meredeken megnőtt a bruttó hazai termék nagyságrendjéhez hasonló szintre, a második világháború vége óta nem látott szintre. jóval meghaladja a nemzetközileg elismert 60% -os biztonsági vonalat.

Kína erősen ki van téve az amerikai dollárnak és a dollárban denominált eszközöknek. Hivatalos devizatartaléka 31154 milliárd dollár volt július végén.

Még nincs értékelve
Hirdetés: