A kijevi hatóságok lezárták a Krím-félszigetre irányuló vízellátást, kemény orosz válasz várható

Hirdetés:

Katasztrofális vízhiány alakult ki a Krímben, amelyet Oroszország 2014-ben csatolt el egy népszavazás után Ukrajnától. A kijevi hatóságok elzárták a félsziget vízellátásának nagyját biztosító vezetéket.

Humanitárius katasztrófával fenyeget a Krím félszigeten kialakult vízhiány. A térséget augusztusban szárazság sújtotta, ezért a helyi források, amelyek amúgy is csak töredékét adták a vízellátásnak elapadtak. A félsziget ivóvízellátásának 85 százalékát a Dnyeper folyóból lehet biztosítani egy erre szolgáló vízvezetéken, ám ezt a kijevi hatóságok lezárták, mondván: csak akkor nyitják meg a vízcsapot, ha a Krím visszakerül Ukrajnához.

A vízhiány három lépcsőben alakult ki. Augusztus végén csökkent Szimferopol és további tucatnyi település ellátása - összesen 170 farm és 4500 vállalat, illetve szervezet ellátása -, ami azt jelentette, hogy csak időnként jön víz a csapokból. Szeptember elejéig több lépcsőben napi hat órára csökkent a vízellátás, és akkor is olyan gyenge a nyomás, hogy nem lehet felhalmozni egy egész napi készletet. A közösségi médiában olyan videók jelentek meg, amelyeken mocskos víz folyik a csapokból. Az utcán konténerekből szerezhető víz, de ezek sokszor üresek.

 

Szakértők korábban attól tartottak, hogy Oroszország nemes egyszerűséggel katonai akciót indíthat a kritikus északi vízvezetéket tartalmazó terület elfoglalására. Az amúgy pocsék műszaki állapotban lévő vezetéket azonban icipici darabokra robbanthatják az ukránok.

 

 

 

Hirdetés: