Járványügyi professzor szerint Magyarországon is komoly problémák adódtak koronavírus fronton

utolsoidok képe

Dátum: 2020-08-31
Hirdetés:

Az idehaza újra nagyobb sebességgel terjedő koronavírus-járvány reprodukciós értéke már egy ideje 1 felett van és az elmúlt napokban nagyon megugrott, pillanatnyilag 2-2,5 közé becsülhető - jelentette ki a Portfolio-nak adott interjújában Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikus professzora, aki a jelenlegi R értéket ezért nagyon veszélyesnek tartja.

Az R érték azt fejezi ki, hogy egy fertőzött átlagosan hány másik embernek adja át a fertőzést, vagyis ezzel mérhető, hogy a járvány milyen sebességgel terjed. Amíg ez a szám 1 körül van, lehet mondani, hogy megfelelő a helyzet, de ha tartósan 1 fölé megy, akkor már baj van. 1,3-as értéknél már komoly járvány várható. Mindenféle védekező intézkedések nélkül az új koronavírusnak tipikusan 2,5-3 között van a reprodukciós száma.

Röst és matematikus csapata nem saját magának készít anyagokat a járványról, hanem az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, a kormánynak és a döntéshozóknak.

A döntéshozókat rendszeresen szakértői jelentésekkel tájékoztató járványügyi matematikuscsapat vezetője szerint a behurcolt, illetve az azzal összefüggő esetek aránya már a 10%-ot sem éri el, ugyanis a saját eseteink is növekedtek. Meglátása szerint ezért a kedvezőtlen trendet nem lehet kompenzálni a határzárral, ideje lenne most a belföldi terjedésre fókuszálni.

Kiváltképp mert indul az iskola, ami növelni fogja a reprodukciós számot. A nemzetközileg elismert magyar matematikus arról is beszélt, hogy egy összetett járványügyi intézkedéscsomagra van szükség, ugyanis a tavaszi járványhelyzet óta tudjuk, hogy a kontaktusszám csökkentése (pl. kijárási korlátozás) nagyon költséges társadalmilag.

A tesztelés és a kontaktuskövetés hatékonyságát is sürgősen javítani kellene ennek keretében. Ha kizárólag a tünetesekre fókuszálunk, akkor nagyon sok időt veszítünk, nem véletlen, hogy Németország is stratégiát módosított ebben a tekintetben.

Senki nem akarja a bezárkózást, de túl sok opció nincs

Röst szerint nyilván senki nem akar visszatérni az általános kontaktuscsökkentéshez, ami a gazdaság vagy a társadalom működését akadályozná. Túl sok opció viszont nincs. Csábító elképzelés, hogy meg kell védeni a magas kockázatú személyeket, a többiek pedig éljék a megszokott életüket. Csakhogy a veszélyeztettek csoportja óriási, a lakosság közel harmada.

 „Őket teljesen izolálni a többiektől nem realisztikus, ezt egyetlen országnak sem sikerült megoldani” - véli a professzor.

Még nincs értékelve
Hirdetés: