Iráni elnök figyelmeztet: az azeri-örmény konfliktus, egy nagyobb háborúhoz vezethet

Hirdetés:

Irán elnöke szerdán arra figyelmeztetett, hogy az azeri és az etnikai örmény erők közötti harcok a Dél-Kaukázusban egy nagyobb regionális háborút indíthatnak el, mivel az ellenségeskedések 11. napján is nőtt az áldozatok száma.

Több mint 300-an haltak meg a kiújult harcokban Hegyi-Karabah hegyi enklávéjában és környékén, amely a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de etnikai örmények lakják és irányítják.

Azerbajdzsán szerint a konfliktusövezeten kívüli azeri városokat is megtámadták. A harcok nagyban fenyegetik  azokat a  csővezetékek is amelyek az  azeri gázt és olajat viszik Európába.

Az Örményországgal és Azerbajdzsánnal szomszédos Irán azon aggodalmát fejezte ki, hogy Törökország, Azerbajdzsán közeli szövetségese, valamint Oroszország, amely védelmi szerződéssel  rendelkezik Örményországgal, egy nagyobb regionális háborúba keveredhet.

"Figyelnünk kell arra, hogy az Örményország és Azerbajdzsán közötti háború ne váljon regionális háborúvá" - mondta Hassan Rouhani iráni elnök televíziós beszédében.

"A béke a munkánk alapja, és reméljük, hogy békés úton helyreállíthatjuk a régió stabilitását."

Szerinte Irán nem engedi meg, hogy „ezek az államok különféle ürügyekkel terroristákat küldhessenek Irán határaira”.

Szergej Naryshkin, az orosz SVR Külső Hírszerző Szolgálat vezetője kedden kijelentette, hogy a konfliktus olyan embereket vonz ebbe a háborús zónába, akiket zsoldosnak és terroristának neveznek a Közel-Keleten.

Hirdetés: