Irán készül az USA elleni háborúra ?

utolsoidok képe

Dátum: 2020-11-19
Hirdetés:

DUBAI (Reuters) - Az iráni Forradalmi Gárda repülőgépek, rakétakilövők és drónok szállítására alkalmas hadihajókat küldött haditengerészeti flottájához - közölte csütörtökön az állami média Teherán és Washington közötti egyre növekvő feszültség idején.

Teherán és Washington régóta tartó ellenségei 2018 óta fokozódtak az ellentétek, amikor Donald Trump elnök kiléptette az Egyesült Államokat 2015-ös  iráni atomszerződéséből és újra bevezette az iráni gazdaságot megbénító szankciókat.

Egy amerikai tisztviselő hétfőn a Reuters hírügynökségnek azt közölte, hogy Trump lehetőségeket kért Irán Natanz fő nukleáris telepének megtámadására, de végül a drámai lépés megtétele ellen döntött.

Az Iszlám Köztársaság megismételte, hogy az Egyesült Államok által elkövetett bármilyen támadásra „kemény” választ fog adni.

Az állami televízió csütörtökön közölte, hogy „mindenféle repülőgép, drón, rakéta és radarrendszer szállítására alkalmas, nehéz, többcélú és nagy hatótávolságú hadihajó” került a Forradalmi Gárda flottájába.

"Az iráni Shahid Rudaki hadihajó egy mobil tengeri város, amely képes óceáni küldetések lebonyolítására" - tette hozzá az állami tévé.

A haditengerészeti parancsnoka, Ali Reza Tangsiri az állami tévének elmondta, hogy a hadihajó biztonságot nyújt a „tengeri közlekedési vonalak, olajszállító tartályhajók, kereskedelmi és halászflották számára a nyílt tengeren”.

Az amerikai haditengerészet bahreini központú ötödik flottája nem volt hajlandó kommentálni Iráni lépését, megkereste.

Az iráni hivatalnokok az Egyesült Államok katonai jelenlétét a Közel-Keleten fenyegetésnek tartják az Iszlám Köztársaság biztonságára.

 

 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)
Hirdetés: