Irán hadgyakorlatba kezd a Hormuzi-szoros közelében

utolsoidok képe

Dátum: 2020-09-10
Hirdetés:

DUBAI (Reuters) - Az iráni hadsereg éves hadgyakorlatot indított az Hormuz-szoros közelében, jelentette az iráni állami TV csütörtökön, Teherán és Washington közötti nagy feszültség idején.

Az Ománi-öböl szorosának keleti oldalán folytatott háromnapos gyakorlat célja Teherán katonai erejének javítása, hogy szembenézzen a „külföldi fenyegetésekkel és az esetleges invázióval” - mondta a tévének a manőver parancsnoka, Sardari Habibollah admirális.

Haditengerészeti, légi és szárazföldi erők, köztük tengeralattjárók és drónok vesznek részt a Zolfaghar-99 nevű gyakorlaton - áll a jelentésben.

Az elmúlt években rendszeresen konfrontálódtak Irán elit Forradalmi Gárdája és az amerikai hadsereg az öbölben. Washington azzal vádolta az iráni haditengerészetét, hogy gyors támadású hajókat küldött az amerikai hadihajók zaklatására a szorosban.

A hadgyakorlat szóvivője, Shahram Irani admirális az állami tévének elmondta, hogy az Egyesült Államok Irán figyelmeztetése után kivonta a drónokat a gyakorlat területéről.

Teherán, amely ellenzi az USA és a nyugati haditengerészet jelenlétét a környéken, évente  tart  hadgyakorlatot a szorosban, ahol a világ kőolaj szállításának 30% történik.

Teherán és Washington között 2018 óta nő a feszültség, mert az Egyesült Államok kilépett Irán és hat nagyhatalom közötti 2015-ös nukleáris paktumból, és újra a szankciókat vezetett be Irán ellen. Irán azzal fenyegetőzött, hogy blokkolja a szorost, ha kőolaj exportját leállítanák az amerikai szankciók.

Még nincs értékelve
Címkék: hirek, Irán, hadgyakorlat Forrás: www.reuters.com

Hirdetés: