Irán: Elég volt! Izrael azonnal számolja fel a nukleáris arzenálját

utolsoidok képe

Dátum: 2020-10-04
Hirdetés:

Teherán és Tel-Aviv éveken át tartó vitát folytatott egymás nukleáris arzenáljáról, az izraeli tisztviselők azzal vádolták az Iszlám Köztársaságot, hogy Izrael támadására alkalmas nukleáris arzenált próbált felépíteni, Irán pedig azzal védekezett,  hogy a Zsidó Állam az egyetlen a Közel-Keleten, amely már rendelkezik nukleáris fegyverekkel.

Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter felkérte a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre, annak érdekében hogy a zsidó állam is csatlakozzon a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződéshez (NPT), és szüntesse meg nukleáris készleteit.

"A nemzetközi közösségnek rá kell kényszeríteni Izraelt,  hogy haladéktalanul csatlakozzon az atomsorompó-szerződéshez és semmisítse meg nukleáris arzenálját" - mondta Zarif , pénteken  az ENSZ-vírtuális gyülésén.

 

Azzal vádolta az Egyesült Államokat, amelyet „a világ egyetlen eddig nukleáris támadás elkövető országa”,  hogy vakon támogatja Izraelt, „ami régió egyetlen olyan hatalma, ami rendelkezik nukleáris fegyverekkel” - panaszolta Zarif.

A Trump-adminisztráció,  „károsította” az atomsorompó-szerződést azzal a döntésével, hogy kilép az Oroszországgal kötött középtávú nukleáris erőkről szóló szerződésből, és az iráni nukleáris megállapodásból.

 

Izrael fenntartja a „nukleáris fegyverekre vonatkozó kétértelmű” politikáját. Azt feltételezik, hogy 80–400 nukleáris robbanófej van készleten, amelyeket repülőgépek, tengeralattjárók és Jerikó III interkontinentális ballisztikus rakéta szállít. Tel-Aviv ezeket az információkat nem tagadja, de nem is erősíti meg.

Tel-Aviv azzal vádolta az Iszlám Köztársaságot, hogy titkos atomfegyver-programot tart fenn, és „megbénító” szankciókat követelt  Irán ellen a Közös Átfogó Akcióterv (JCPOA) nukleáris megállapodás szerinti kötelezettségeinek megsértése miatt. 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szintén többször hangsúlyozta, hogy Izrael „nem engedi meg”, hogy Teherán atomfegyverre tegyen szert, és kijelentette, hogy Izrael „továbbra is módszeresen fel fog lépni Irán ezen kísérleteivel szemben.

 

 

 

Még nincs értékelve
Hirdetés: