Immunizációs szakértő szerint mindenkit be kell oltani a koronavírus elleni vakcinával

utolsoidok képe

Dátum: 2020-10-24
Hirdetés:

Egy brit immunizációs szakértő kimondta: a teljes népesség beoltása tud akadályt állítani a vírus terjedése elé.

A britek már januárban megkezdhetik a lakosság koronavírus elleni vakcinával történő beoltását Jonathan Van-Tam tisztifőorvos-helyettes szerint, ám David Salisbury, aki korábban az egészségügyi minisztériumon belül felet az immunizáció területéért, óva int minket attól, hogy behűtsük a pezsgőt.

 

"Sokat beszélünk arról, hogy az élet visszatér majd a régi medrébe, ha lesz oltás. De ez nem így lesz. Fontos, hogy realista elvárásaink legyenek a védőoltás által elérhető eredményekkel kapcsolatosan" - fogalmazott a szakember a Guardiennek írt cikkében. Salisbury figyelmeztet arra, hogy nem létezik száz százalékosan hatékony oltás. Hogy pontosabb képet kaphassunk arról, mire képes egy vakcina, a beoltott népesség számát kell az oltás hatékonyságának mutatójával felszoroznunk.

Alacsony lehet a védettség

Példaként az influenza elleni oltást hozta írásában. Ezt a kifejezetten jó átoltottsággal rendelkező Nagy-Britanniában a 65 év fölöttiek 75 százaléka veszi föl évente. Ha feltételezzük, hogy a koronavírus elleni oltás hatékonysága is 75 százalékos lesz, azaz a beoltottak ekkora része lesz ténylegesen immunis, és azt is ugyanennyien kapják majd, akkor a 65 év fölöttieknek mindössze 56 százalékát tudjuk megvédeni, ami kevés ahhoz, hogy a vírus ne terjedjen tovább.

A legveszélyeztetettebb korosztály fele ugyanúgy veszélyben marad - ha ilyen körülmények közt a távolságtartási fegyelem lazul, az beláthatatlan következményekkel járhat. A 65 év alattiak fele oltatja magát, a számok alapján tehát nekik harmaduk lenne ugyanilyen átoltottság és 75 százalékban hatásos vakcina mellett védett.

Mindenkit oltani kellene

A szakember arra hívja fel cikkében a figyelmet, hogy minden életkori csoportot oltani kell: különben az emberek belátására lesz bízva az, hogy akár kétszer beoltassák magukat egy olyan fertőzés ellen, amelynek tekintetében nem is tartoznak magas rizikójú csoportba.

"A fiatalokat például meg kell győzni arról, hogy beoltassák magukat - nem saját érdekükben, hanem másokért" - írta.

Szerinte ha a politikusok továbbra is azt az üzenetet továbbítják, miszerint a vakcinákkal az élet olyan lehet, mint rég volt, fals reményeket keltenek az emberekben. Ha a leghatékonyabb közegészségügyi eszköz, egy oltás előnyeit nem realistán festik le, azzal bizalomvesztést érnek csak el.

Ajánljuk

Felmérés készült: a magyarok 44 százaléka elutasítja a koronavírus elleni oltást

 

Még nincs értékelve
Hirdetés: