Hiába fenyegetik éles lőfegyverrel a fehérorosz embereket ma is több tízezren tüntetnek

Hirdetés:

Moszkva (Reuters) - Emberek tízezrei vonultak vasárnap a belorusz főváros, Minszk utcáin Alekszandr Lukasenko veterán elnök lemondását követelni, annak ellenére, hogy a rendőrség azzal fenyegette meg a tüntetőket, hogy lőfegyvert használnak  ellenük.

Fehéroroszországot hetek óta utcai tüntetések rázzák meg, amióta a hatóságok bejelentették, hogy az 1994 óta autoriter módon kormányzó Lukasenko a szavazatok 80% -ával augusztus 9-én megnyerte a választást.A tüntetők választási csalásra hivatkozva nem fogadják el ezt az eredményt.

Az Interfax hírügynökség szerint a mai tiltakozók száma meghaladja a 30 000-et. Azt közölték, hogy a rendőrség körülbelül 50 tüntetőt vett őrizetbe, és hogy a mobil internetet korlátozzák a város egyes részein.

Egy magas rangú rendőrtiszt a múlt héten azt mondta, hogy a tisztek fenntartják a jogot a éles lőfegyverek használatára a tüntetők ellen.

A biztonsági erők a választások óta több mint 13 000 embert vettek őrizetbe, beleértve az összes jelentős ellenzéki vezetőt, akik nem hagyták el az országot.

A Litvániába menekült ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouskaja a múlt héten sürgette Lukasenkót, hogy október 25-ig mondjon le, vagy nézzen szembe országszerte a sztrájkokkal, amelyek megbénítják Fehéroroszországot.

Hirdetés: