Henry Kissinger: Amerika és Kína folyamatosan sodródnak az összecsapás felé

utolsoidok képe

Dátum: 2020-11-17
Hirdetés:

Henry Kissinger, az Egyesült Államok volt külügyminisztere arra figyelmeztet, hogy ha Joe Biden nem javítja meg gyorsan a Kínával való kommunikációt, a helyzet könnyen katonai konfliktussá fajulhat..

„Ha nincs valami alap, melyre kooperatív akciót lehet építeni, a világ egy első világháborúhoz hasonló katasztrófába fog csúszni” – fogalmazott Kissinger egy konferencián. Hozzátette: a mai technológiák miatt egy ilyen krízist sokkal nehezebben lehetne kordában tartani.

„Amerika és Kína folyamatosan sodródnak az összecsapás felé és a diplomáciát ellenséges hangnemben folytatják. Megvan annak a veszélye, hogy egy olyan krízis következik, amely túlmegy a retorikán és valódi katonai konfliktussá fejlődik” – mondta a 97 éves diplomata.

Kissinger, aki Nixon és Ford elnök külügyminisztereként is szolgált, reményét fejezte ki abban, hogy a Covid-19 egy olyan tényező lesz, mely mentén fölveheti ismét a diplomáciai szálat a két ország, miután Joe Bident január 20-a után beiktatják.

„Trumpnak szembenálló tárgyalási technikáját nem lehetett örökké folytatni. Fontos volt, hogy felhívja az amerikaiak figyelmét a világgazdaság fejlődésének egyensúlytalanságaira, de lehetett volna más megközelítést is alkalmazni erre” – fogalmazott Kissinger.

5
Átlag: 5 (2 szavazat)
Hirdetés: