Hatalmas viharok tombolnak Ázsia több országában

utolsoidok képe 2020-08-29
Hirdetés:
Özönvízszerű esőzések, áradások és földcsuszamlások pusztítanak több ázsiai országban is. Afganisztánban már több mint 150 halottja van a természeti csapásnak, Pakisztánban pedig víz alá került Karacsi városa. Indiában eközben a monszun szedi áldozatait, Kína keleti részén pedig már az idei nyolcadik tájfun tombol.

Afganisztán északi részén heves esőzések és súlyos áradások pusztítanak. Több mint 150-en haltak meg. Kabul közlése szerint gyerekek is életüket vesztették, és 400 felett van a sérültek száma.

Miután tucatnyian eltűntek, több ember állapota pedig válságos, ezért az elhunytak száma vélhetően emelkedni fog. Parván tartományban a legrosszabb a helyzet, csaknem ezer ház vált lakhatatlanná.

A mentési munkálatok folyamatosak, de az egységeknek nincs megfelelő felszerelésük, ezért csak nehezen és lassan haladnak a hatóságok. A katasztrófa sújtotta térségek Kabultól kértek segítséget.

Az elnök elrendelte, hogy küldjenek segélyszállítmányt a bajba jutottaknak. Az államfő együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Afganisztánban egyre komolyabb gondot okoznak a nyári áradások.

Pakisztánban szintén ítéletidő tombolt a hét végén. Az ország legnépesebb városában az esőzések nyomán áradások pusztítottak. Karacsiban combközépig érő vízben gázoltak az emberek, több helyen pedig szinte teljesen ellepte az autókat a víz.

Iszlámábád közlése szerint többen életüket vesztették, sokakat pedig eltűntként tartanak nyilván.

Az alacsonyabb területeken lakók kénytelenek voltak elhagyni otthonukat. Aki nem tudta rokonoknál vagy ismerősöknél meghúzni magát, azokat átmeneti szállásokon helyezték el a hatóságok.

India középső és keleti részét sem kímélte a monszun. Ezreket telepítettek ki a katasztrófavédelem és hadsereg tagjai, miután számos ház lakhatatlanná vált. Az árvíz az ingatlanok mellett sok templomban is kárt okozott.

A lakott területek mellett több száz hektárnyi termőterületet öntött el a víz, ezért attól tartanak, hogy az idei termés nagy része odalesz, és éhezni fognak az emberek. Az esőzések, az árvizek és a földcsuszamlások százmilliók életét nehezíti meg.

Az Indiával szomszédos Kínában eközben a Bavi tájfun eredményezett természeti katasztrófát az ország keleti részén. Az áradások és a sárlavinák több emberéletet követeltek a világ legnépesebb államában.

Egyes helyeken 24 óra leforgása alatt csaknem 2 méternyi csapadék hullott. A települések utcái folyókká változtak, amelyeken csónakokkal közlekedtek az emberek. Több tucat járművet kellett elvontatni, miután elakadtak az utakon.

Számos települést nem lehet megközelíteni, ezért a légi erő is részt vesz a mentési munkálatokban és az élelmiszer, a víz, illetve a gyógyszerek eljuttatásában.

Kínában a Bavi tájfun idén már a 8. trópusi vihar volt.-írta meg a HirTv.

Még nincs értékelve
Címkék: hirek, utolsóidők Forrás: hirtv.hu

Hirdetés: