Hadihajót, harci repülőt küld Macron a Földközi-tengerre

2020:08:13

Franciaország megerősíti katonai jelenlétét a Földközi-tenger keleti felében, mivel folyamatosan nő a feszültség Görögország és Törökország között felségterületi viták miatt. Ezeket Ankara élénkülő kőolaj- és földgázkutatási tevékenysége tüzeli a Törökország partjainál fekvő kis görög szigetek és Ciprus közelében. Emmanuel Macron francia elnök aggasztónak nevezte a helyzetet, és egyoldalú kutatásai abbahagyására szólította fel Törökországot, valamint békés tárgyalásokat sürgetett a két NATO-tagállam között.

– Úgy döntöttem, hogy a napokban átmenetileg megerősítem a francia katonai jelenlétet a kelet-mediterrán térségben – közölte az elnök szerdai Twitter-üzenetében.

Csütörtökön a párizsi védelmi minisztérium azt közölte, hogy két Rafale típusú harci repülőgépet és egy hadihajót küld a térségbe. Ugyancsak csütörtökön tartott közös hadgyakorlatot a francia és a görög haditengerészet Kréta partjainál. Egyidejűleg Recep Tayyip Erdoğan török államfő kijelentette, Ankara is a békés megoldásban érdekelt.

 

Az új, mérgesedő görög–török vitát a térség tengerfenéki energiaforrásai kiaknázásáért folytatott verseny gerjesztette. Ez értelemszerűen összefüggésben áll azzal, hogy a két ország nem tud megegyezni egymás kontinentális talapzatának, azaz a gazdasági felségterület kiterjedéséről: mindketten maguknak követelik a lelőhelyeket. Különösen érinti ez a török partok közvetlen közelében húzódó apró görög szigeteket, de hasonló vita dúl Törökország, Ciprus és Izrael között is.

Címkék: hirek, Görögország, Törökország, EU, 3.világháború    Forrás mti.hu

Nekünk egy kávé ára is nagy segítség.Köszönjük!