Görögország háborúra készül Törökország ellen ?

utolsoidok képe 2020-09-13
Hirdetés:

A Földközi-tenger keleti részén folyó fúrásokkal kapcsolatos török-görög ellentétek, augusztus elejétől fokozódott, amikor Athén azt követelte, hogy Ankara haladéktalanul állítsa le "illegális" gázkutatási tevékenységét a térségben.

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök jelentős fegyvervásárlási programot jelentett be az ország számára, amelyet állítólag Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott tárgyalásai során egyezett meg a hét elején Korzikán az EU csúcstalálkozóján.

„Eljött az idő a fegyveres erők megerősítésére […]. Ezek a kezdeményezések robusztus programot képeznek, amely nemzeti pajzzsá válik. ”- mondta Mitsotakis szombaton Thessaloniki északi városában tartott beszédében.

Hozzátette: Görögország 18 francia gyártmányú Rafale harci repülőgépet, négy többcélú fregattot és négy haditengerészeti helikoptert, valamint új páncéltörő fegyvereket, haditengerészeti torpedókat és légierő rakétákat vásárol meg.

Ezenkívül az ország 15 000 új katonát toboroz.

Florence Parly francia védelmi miniszter a maga részéről üdvözölte a Párizs – Athén fegyverszerződést, amely Görögország és Törökország között a Földközi-tenger keleti részén végzett gázfúrások miatt zajló folyamatos ellentét közepette jön létre .

Mitsotakis megismételte Athén azon szándékát, hogy párbeszédet folytasson Ankarával, feltéve, hogy Törökország abbahagyja a "provokátor módjára" való fellépést.

- Szükségünk van párbeszédre, de nem fegyverrel tartva. Ha nem tudunk megegyezni, akkor megoldást kell találnunk a Hágai ​​Nemzetközi Bíróságnál ”- jegyezte meg a görög miniszterelnök a The Times, a Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Le Monde közelmúltban megjelent cikkében.

Franciaország viszont hadihajókat és vadászgépeket telepített a régióba a múlt hónapban, és csatlakozott hadgyakorlathoz Olaszországgal, Görögországgal és Ciprussal. 

Még nincs értékelve
Hirdetés: