Görög-török feszültség: Ciprusra érkezett közvetíteni az amerikai külügyminiszter

utolsoidok képe

Dátum: 2020-09-13
Hirdetés:

Ciprusra érkezett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szombaton, hogy a térségben kialakult feszültség csökkentéséről tárgyaljon a felekkel.

A Földközi-tenger gázkincsének kiaknázásáról szóló vita mostanra katonai erődemonstrációig élesedett, miközben a felek már hét évtizede ugyanannak a védelmi szövetségnek a tagjai.

„ Továbbra is mélyen aggasztanak minket Törökország folyamatban lévő természeti erőforrások felmérésével kapcsolatos műveletei a Földközi-tenger keleti részén olyan területeken, melyeket Görögország illetve Ciprus vindikál magának” - mondta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter

A feszültség a két ország között akkor nőtt meg ismét, amikor Ankara pénteken bejelentette, hogy újabb hadgyakorlatot tart az észak-ciprusi Sadrazamköy partjai mellett szombat és hétfő között, amire Görögország a katonai jelenlét fokozásával válaszolt.

"Eljött az ideje, hogy megerősítsük a fegyveres erőinket, az országunk biztonsága érdekében. Ezzel tartozunk a görög állampolgároknak, akik állják a költségeket” - szögezte le Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök

Eközben a mediterrán térség uniós országainak korzikai tanácskozásán a házigazda francia köztársasági elnök kitartott amellett, hogy csak egységes európai fellépéssel sikerülhet véget vetni a Görögország és Törökország között zajló, a mélytengeri földgázkincs kitermelése körül kialakult, egyre élesebb hangvételű vitának.

A reakció a török elnöktől szinte azonnal megérkezett.

„ Franciaország sokszor napirenden van. Nem akarok neveket mondani, de kénytelen vagyok. Ez nem az emberekről szól, de ő azt mondja, hogy nekünk van problémánk Erdogannal. Mr. Macron, sokkal több problémája lesz velem" - jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan török elnök

Közben a görög és az Egyesült Arab Emírségek légi és haditengerészeti erői is folytatják a közös katonai gyakorlatot Kréta partjainál.

Szteliosz Petszasz, a görög kormányszóvivő hétfőn kijelentette, hogy Görögország új fegyverkezési programokkal, a hadsereg létszámának növelésével és az ország védelmi iparának fejlesztésével erősíti hadseregét.

Görögország háborúra készül Törökország ellen ?

A Földközi-tenger keleti részén folyó fúrásokkal kapcsolatos török-görög ellentétek, augusztus elejé től fokozódott, amikor Athén azt követelte, hogy Ankara haladéktalanul állítsa le "illegális" gázkutatási tevékenységét a térségben. Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök jelentős fegyvervásárlási programot jelentett be az ország számára, amelyet állítólag Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott tárgyalásai során egyezett meg a hét elején Korzikán az EU csúcstalálkozóján.

Még nincs értékelve
Hirdetés: