Folytatódnak a Fehéroroszországi tüntetések, ma is több száz embert vettek őrizetbe

Hirdetés:

(Reuters) - A belorusz rendőrség több száz tüntetőt vett őrizetbe szombaton Minszk központjában Lukasenko elleni tüntetésen. A mai tüntetésen hozzávetőlegesen  2000 ember részvételével zajlott le ,  a tüntetők továbbra is követelik Alekszandr Lukasenko elnök távozását.

Lukasenko elsöprő győzelmet aratott az augusztus 9-i elnökválasztáson, amelyet a tüntetők szerint elcsaltak. Lukasenko a mai napig is tagadja vádakat.

A tüntetők összekeveredtek a rendőrökkel, azután a rendőrök elállták a tűntetők útját, és egyesével elkezdték kiszedni őket a tömegből - mondta a szemtanú.

Az egyik helyszínen tucatnyi női tüntetőt láthattak zöld egyenruhában és fekete balaclavában  egy bevásárlóközpont előtt álltak,  és azt kiabálták: „Csak gyávák verik a nőket!”

Az őrizetbe vettek között volt a 73 éves ellenzéki aktivista, Nina Baginszkaja, aki a tiltakozó mozgalom ikonjává vált, miután a múlt hónapban fegyveres rendőrökkel verekedett.

Egy másik tüntető nőt mentővel vittek el, miután látszólag eszméletlenül feküdt a földön.

A tüntetőkkel való brutális bánásmód miatt  az Európai Unió  mérlegeli, hogy új szankciókat vezet be  Lukasenko kormányával szemben.

A Fehéroroszországot 26 éve kormányzó elnök szerint a tüntetőket külföldi hatalmak támogatják. A hónap elején 1,5 milliárd dolláros mentőövet kapott Moszkvától.

Hirdetés: