Felmérés készült: a magyarok 44 százaléka elutasítja a koronavírus elleni oltást

Hirdetés:

Mint az Ipsos szeptemberi elemzéséből kiderült, a magyarok nemzetközi összehasonlításban is szkeptikusnak számítanak a Covid-19 vírus elleni vakcina 2020 évi kifejlesztését, és annak vélt hatékonyságát illetően.

Egy hónappal ezelőtt a hazai lakosság mindössze 26%-a tartotta reálisnak a vakcina piaci bevezetését erre az évre, szemben a 41%-os becsült világátlaggal.

A mintegy 20.000 felnőttkorú állampolgár megkérdezésével lezajlott globális kutatás eredményei szerint mind a gyógyszer idei kifejlesztését, mind annak működését tömegek kérdőjelezik meg.

Magyarországon az egyik legalacsonyabb érték volt mérhető a vakcina várható alkalmazását illetően is, 100 hazai lakosból 56 nyilatkozott úgy nyár végén, hogy beoltatná magát a vírus elleni készítménnyel, míg a nemzetközi átlag jelentősen magasabb, 74%-ot tett ki. A 27 mért ország rangsorában Lengyelország és Oroszország után így Magyarország elnyerte a harmadik legóvatosabb nemzet címét.

ÁBRA: Koronavírus elleni oltás elutasítása és annak okai (forrás: Ipsos kutatás a World Economic Forum részére)

Az oltás elutasítása mögött első helyen a mellékhatásoktól való félelem állt, mint döntő ok, de az említések között átlag feletti értékkel volt megtalálható a vakcina hatékonyságának, illetve a Covid-19 vírus tényleges veszélyességének megkérdőjelezése (azaz bizonyos fokú vírustagadó és vírusszkeptikus magatartás) is Magyarországon.

Az Ipsos magyar irodája az Omnibusz kutatássorozat keretein belül októberben újabb, a szeptemberitől némileg eltérő fókuszú hazai vizsgálatot végzett, mely eredményei szerint a biztos elutasítók aránya októberben 46%-ot tesz ki, de jelentős méretű, 12%-os a bizonytalanok vagy a választ kerülők csoportja is.

A kutatás elsődleges célja a nemzetközi eredmények mélyebb megértése volt, ezért az Ipsos a vakcinához köthető fizetési hajlandóságot is tesztelte.

– mondta el az Ipsos Observer üzletágának kutatási vezetője, Földes Annamária.

ÁBRA: Amennyiben rendelkezésre állna, beoltatná magát a COVID-19 (koronavírus) elleni vakcinával? (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő)

 

Az eredmények korcsoport szerinti bontása kimutatja, hogy 50 év alatt erősebb az oltásellenesség hazánkban (49%). míg az idősebbek, különösen az 50-59 éves korosztály tagjai mutatják a legnagyobb nyitottságot a koronavírus elleni oltásra.

Az esetleges gyógyszeres védekezés lehetőségével élők közül e korcsoport minden harmadik tagja kész lenne akár fizetni is a vakcináért (35%).

További szociodemográfiai vizsgálatok rávilágítanak, hogy ennél magasabb fizetési hajlandóság a főiskolai végzettségűek (50%), a Pest és Veszprém megyeiek (41% és 40%), vagy például a magas anyagi státuszúak körében mérhető (57%).- mérte fel az Ipsos.

Hirdetés: