Farkasszemet néz egymással a görög és a török flotta a Földközi-tengeren

Hirdetés:

Idén nyáron olajfúrók és hadihajók vették át a kompok és halászbárkák helyét az Földközi-tengeren. A török és a görög csiki-csukit játszik Ciprus közelében, egyelőre azonban hadüzenet helyett csak fenyegetések hangzanak el mindkét oldalról. A görög miniszterelnök Kiriákosz Micotákisz korábban azt mondta, hogy meg van a veszélye egy összecsapásnak, a török elnök szerint viszont bármilyen konfliktus is törjön ki, az a görögök lelkén szárad majd.

A legújabb provokáció, hogy Ankara augusztus közepén egy Görögország által ellenőrzött területre küldte Oruc Reis névre keresztelt fúróhajóját, hogy olajat keressen a tengerfenéken.

- Ez a feszültség már több mint 10 éve tart és most mindkét ország megpróbálja megvédeni a saját érdekzónáit. A török-líbiai megállapodás a partok közös felügyeletéről éppen olyan területszerzési akció, mint a görög-egyiptomi paktum - mondta egy török politikai elemző, Hamdi Firat Büyük.

A török-görög ellentét minden bizonnyal az unió külügyminisztereinek csütörtökön kezdődő két napos csúcstalálkozóján is felvetődik majd. De lesz-e az EU-nak elég ereje ahhoz, hogy kiálljon egyik legrégebbi tagállama mellett?

- Ha Brüsszel szankciókat vezetne be Törökországgal szemben, az elég egyértelmű üzenet lenne Erdogan elnöknek. De azt gondolom, hogy az EU-nak sokkal fontosabb annál Ankara, mint hogy ilyen forrófejűen cselekedjen. Valószínűleg végül egy félmegoldás fog születni, amely Görögország érdekeit képviseli, de engedményeket tesz a törököknek is. Mindezt úgy, hogy a török befolyásszerzéstől tartó franciák is elégedettek legyenek - tette hozzá az Athéni Egyetem professzora, Panagiotisz Cakonasz.

Törökország meghosszabbította kutatóhajója küldetését, Athén újabb provokációként értékeli

Törökország csütörtökig meghosszabbította a vitatott hovatartozású Földközi-tengeri területen tartózkodó kutatóhajója küldetését, amit Athén újabb provokációnak tart - jelentette vasárnap este az AMNA makedón hírügynökség. Törökország a hónap elején arról tájékoztatott, hogy az Oruc Reis kutatóhajó augusztus 23-ig, vagyis vasárnapig fog végezni szeizmikus vizsgálatokat a térségben, vasárnap este azonban a török haditengerészet arról tájékoztatott, hogy a kutatóhajó és az őt kísérő Ataman és Cengiz Han hadihajók küldetése augusztus 27-ig tart.

Hirdetés: