Erdogan: azeri területek elleni esetleges támadás maga Törökország elleni támadás

utolsoidok képe

Dátum: 2020-09-30
Hirdetés:

Ankara korábban kijelentette, hogy támogatni fogja Bakut mind a tárgyalások, mind a harcok során, figyelmeztetve azt is, hogy az azeri területek elleni esetleges támadás maga Törökország elleni támadás.

 

Emmanuel Macron francia elnök veszélyes, "háborús" retorikának minősítette a hegyi-karabahi konfliktusról szóló török ​​nyilatkozatokat .

"Tudomásul vettem Törökország [Azerbajdzsán mellett tett] politikai nyilatkozatait, amelyek véleményem szerint megfontolatlanok és veszélyesek" - hangsúlyozta.

"Ma beszélek Putyin elnökkel, és úgy gondolom, hogy Trump elnök holnap felveti ezt a kérdést, hogy véleménycserét folytasson, és kiutat javasoljon a válságból" - jelentette ki a francia elnök egy rigai sajtótájékoztatón.

Időközben Mevlut Cavusoglu török ​​külügyminiszter kijelentette, hogy Ankara "megteszi, ami szükséges", ha Azerbajdzsán katonai támogatást kér tőle.

Franciaország, Oroszország és az Egyesült Államok az EBESZ Minszki csoportjának társelnöke a hegyi-karabahi településen.

A konfliktus  az 1991-ben függetlenségét kinyilvánító, nagyrészt örmények által lakott Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsán része, és bár Örményország aktívan támogatja, önállóságát egyetlen ENSZ-tagállam sem ismerte el, még Jereván sem. Az 1994-ben megkötött fegyverszünet óta a konfliktus befagyott, de soha nem oldódott meg, és időnként újra fellángolt: legutóbb idén júniusban is voltak komolyabb hadműveletek a felek között. 

Még nincs értékelve
Hirdetés: