Egy új, Magyarország és Lengyelország nélküli Európai Uniót alapítana a holland politikus

Hirdetés:

Érdekes párbeszéd zajlott le szeptember 9-én a holland parlamentben Mark Rutte miniszterelnök és Bram van Ojik, a baloldali-zöld párt képviselője között.

A törvényhozók épp arról folytattak vitát, hogy tanácsos lenne-e a koronavírus miatt összeállított 750 milliárd eurós helyreállítási alap folyósítását függővé tenni az adott EU-tagállamok demokratikus kormányzásának és jogrendszerének megítélésétől.

Az erről szóló felvetések egyikeként Rutte azt kérdezte:

„Létrehozható-e egy kormányközi egyezményen alapuló költségvetés, vagy megalapítható-e egy EU Magyarország és Lengyelország nélkül?

Theuns ezt követően kifejtette véleményét, miszerint a kérdés nem is igazán a COVID-19 okozta krízishelyzetről szól, hanem sokkal inkább a Magyarország és Lengyelország körül kialakult feszültségeket helyezte fókuszba.

„A közegészségügyi válság véget fog érni, de az európai joguralom válsághelyzete fennmarad. A tét nem más, mint a demokráciák uniójaként működő EU jövője” — írta Theuns.

Szerinte ugyanis Magyarországon Orbán Viktor elnöksége alatt a független médiát „feldarabolták”, valamint a menekülteket „kiközösítették és bántalmazták”, kirúgták a bírákat, és „aláásták” a bíróságokat. Továbbá szerinte a magyar miniszterelnök a pandémia csúcspontján rendelettel „ragadta magához az irányítást”.

Lengyelországra kitérve Theuns arról írt, hogy Jarosław Kaczyński kormánya „teljesen átalakította hazája bírói karát”, valamint a köztelevíziót „állami propagandává” változtatta.

„Lengyelország harmada jelenleg ‘LMBT-mentes zónának’ nevezi magát” — nehezményezi a véleménycikk írója.

Az EU Observer szerzője szerint a felvetett jogi akadályok mellett Rutte szavai egy másik lehetőségre is rávilágítottak:

„Annak nincs jogi akadálya, hogy az 50. sz. cikk szerint az EU tagállamai maguktól kivonuljanak, majd egy teljesen új szupranacionális szervezettel (az „Új Európai Unióval”?) váltsák fel a meglévőt. A régi Európai Unió megszűnne létezni, vagy csak egy levetett héj maradna”.

— veti fel írásában.

Hirdetés: