A cseh kormány lépett: 70 százalékos bértámogatást adhat az állam a koronavírus-járvány következményei miatt

utolsoidok képe

Dátum: 2020-09-25
Hirdetés:

A cseh állam válsághelyzetekben vállalná az alkalmazotti bérek 70 százalékának a kifizetését. Az úgynevezett kurzarbeit javaslatát pénteken rendkívüli ülésen fogadta el a cseh kormány.

Csehországban novemberben vezetnék be az új bértámogatási rendszert, azt követően, hogy lejár a hasonló céllal a tavaszi koronavírus-járvány következményeinek mérséklésére elfogadott úgynevezett Antivírus-program. Milos Zeman államfő már korábban közölte, egyetért a törvénymódosítással, és a parlamenti elfogadás után aláírja azt.

A tervezetet a kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek több hónapos egyeztetése és kölcsönös kompromisszumok alapján a munkaügyi minisztérium dolgozta ki.

Legalább két napot le kell dolgozni

  • Feltétel lenne, hogy az érintettek az ötnapos munkahétből legalább két napot ledolgozzanak.
  • A 70 százalékos bértámogatásra három hónapig lenne jogalap, azt követően a támogatás mértéke 65 százalékra, majd 60 százalékra csökkenne.
  • Az állami bértámogatást az alkalmazottak maximálisan kilenc hónapig kaphatnák.
  • A kurzarbeit bevezetéséről mindig a kormány döntene külön rendelettel.

Többféle válsághelyzetben alkalmazható, nemcsak járvány idején

Az állami bértámogatást akkor kapnák meg a munkavállalók, ha cégük járvány, természeti katasztrófa, kibertámadás, vagy gazdasági válság miatt nem képes munkát biztosítani számukra teljes munkaidőben. Alapvető célja, hogy megakadályozza az elbocsátásokat.

A rendszert akkor vezetnék be az egész országban, ha három egymást követő hónapban éves szinten több mint 15 százalékkal emelkedne a munkanélküliség, a munkanélküliek száma pedig meghaladná a 400 ezret.

Magyarországon az állami bértámogatás augusztus végével megszűnt. -Írta meg az Euronews.

Még nincs értékelve
Hirdetés: