Bezárnak a fiókok, megszűnnek az automaták - Digitális bankok épülnek az egész világon

Hirdetés:

A készpénz volt a koronavírus-járvány első napjainak nagy nyertese, de a félelem miatt felhalmozott készpénz nem sokáig maradt „king”: a készpénzhasználat csökkenésének mértéke idén nagyjából ötszörösére gyorsult az elmúlt években látotthoz képest. A bankok hatalmasat buktak az év első felében a pénzforgalmi bevételeikből, de év végéig sokat ledolgozhatnak ebből a McKinsey friss globális elemzése szerint. Az is kiderült, a világjárvány brutálisan felgyorsította a fizikai bankolásról való áttérést a virtuálisra, rengeteg fiókot zárnak be, és még több ATM-et szüntetnek meg a bankok.

A Covid-hatás

Amint a COVID-19 lokális gócból globális problémává kezdett alakulni, a kormányzatok azonnali intézkedésekkel védték állampolgáraikat, és különböző mértékű kijárási korlátozásokat vezettek be. Az egyik első reakció volt a költségvetési költések alapos visszavágása, a gazdaságokat súlyos keresleti-sokk érte. Globálisan a költségvetési kiadások egy pillanat alatt 40 százalékkal csökkentek. A COVID-19 a turizmust, utazási- és szórakoztatóipart különösen hazavágta, ugyanakkor a kiskereskedelmet egyszerre több hatás is érte: a készpénzhasználat visszaszorult, az elektronikus fizetések előtérbe kerültek a pénztáraknál, és az e-kereskedelem is száguldott.

A kiskereskedelemi forgalom az Egyesült Államokban 30,1 százalékkal nőtt az év első felévben éves alapon, ezen belül az e-kereskedelem növekedési üteme hatszorosára emelkedett. Az Amazon forgalma 40 százalékkal emelkedett éves alapon, az élelmiszereladás háromszorosára emelkedett a platformon.

Megszüntettek rengeteg ATM-et

A készpénzes tranzakciók és a bankautomatás készpénzfelvételek száma nagyot zuhant – utóbbi persze csak azután, hogy a válságtól megriadó emberek nagy mennyiségű készpénzt vettek fel tartalékként. A kijárási korlátozások bevezetése körüli napokban az Egyesült Államokban és Németországban (és Magyarországon is) kiugróan magas volt a készpénz iránti igény. Ezután azonban a koronavírus fertőzéstől való félelem miatt a sokak által használt, vagyis kontakpontként azonosított ATM-eket nem szívesen használták az ügyfelek: Indiában áprilisban 47 százalékkal csökkent az ATM-ek forgalma, az Egyesült Királyságban pedig március és július között 46 százalékkal esett vissza.

 

Bezárják a fiókokat

A világjárvány felgyorsította a fizikai bankolásról való áttérést a virtuálisra. A bankok számos országban bezárnak fiókokat (nem nyitnak ki a járvány miatt elvileg csak átmenetileg bezárt fiókok), és megszüntetnek ATM-eket. Ausztráliában a négy legnagyobb bank 2 150 ATM-et szüntetett meg és 175 bankfiókot zárt be június óta.

A COVID-krízis alapvető változásokat hozott a technológiák bevezetésében, az azonnali átutalási rendszerek iránti igény is megnőtt: Indiában a bankok a már működő indiai azonnali fizetési rendszerre gyors ütemben kezdtek el e-kereskedelmi, számlabefizetési és mobilbanki megoldásokat fejleszteni, 2020 első hét hónapjában 70 százalékkal nőtt az azonnali platform forgalma.

Mi jön most?

A McKinsey globális gazdasági előrejelzése szerint 2020 második felét „visszafogott fellendülés” jellemzi majd. Ez a fizetési forgalmat is felhajtja, és az elektronikus fizetések által a készpénztől elhódított terület hosszabb távon is digitális marad.

 

 

Hirdetés: