Beidézték az Amerikai Központi Bank elnökét, mert gazdasági intézkedéseikkel több kárt csináltak mint hasznot

Hirdetés:

(Reuters) - Jerome Powell, az Egyesült Államok központi bankjának elnöke kedden a Capitol Hill-en ad számot  a FED eddigi intézkedéseiről, valamint meg kell válaszolnia a törvényhozók kérdéseit és aggodalmait, a számos sürgősségi intézkedéssel kapcsolatban, amelyeket a központi bank azért hozott, hogy tompítsa a gazdaság válságot. a koronavírus-járvány ideje alatt.

Powell - akihez kedden és csütörtökön is Steven Mnuchin pénzügyminiszter csatlakozik - meg kell válaszolniuk mért nem támogatták a kisvállalkozásokat, valamint miért hozott a Fed olyan intézkedéseket ami óriási a tőzsdei ralit indítottak el, és nemhogy csillapította volna a gazdasági válságot inkább súlyosbította azt.

 

"Továbbra is elkötelezettek vagyunk, hogy eszközeinket felhasználva mindent megtegyünk, ameddig csak lehet, annak biztosítása érdekében, hogy a fellendülés a lehető legerőteljesebb legyen, és hogy korlátozzuk a gazdaság tartós károsodását" - mondja Powell a testületnek. hétfőn nyilvánosságra hozott észrevételeinek szövegére.

A világjárvány halálos csapást mért az Egyesült Államok valaha volt leghosszabb gazdasági növekedésére az első negyedévben, amikor a széles körű üzleti leállások voltak és az otthoni megrendelések visszaesetek ez volt a legnagyobb aktivitáscsökkenést második világháború óta. 

A Fed a kamatlábak nullához közeli csökkentésével, a kötvényvásárlások felgyorsításával reagált és csaknem egy tucat sürgősségi hitelkeretet indított el, amelyek közül több az USA kincstárának támogatásával valósult meg.

A gazdaság a válság legmélyebb pontja óta „markánsan javult” - mondta Powell előkészített megjegyzéseiben.

"Mind a foglalkoztatás, mind az általános gazdasági aktivitás azonban jóval a pandémiát megelőző szint alatt marad, és az előttünk álló út továbbra is nagyon bizonytalan" - mondta Powell."

A továbbiak a vírus ellenőrzés alatt tartásától és a kormányzat minden szintjén meghozott politikai intézkedésektől függ."

Powell szerint a Fed összességében 1 billió dollárnyi finanszírozást nyújtott annak érdekében, hogy megakadályozzák a vállalkozások bezárását, és a gazdaság élénkülése után könnyebben alkalmazhassák a munkavállalókat. De ennél valójában sokkal kevesebb öszeg volt.

A Fed 600 milliárd dolláros Main Street Lending programja eddig 2 milliárd dollárt kölcsönzött vagy folyósít olyan vállalkozásoknak, amelyek egyébként nem tudnak hitelt szerezni.

 

Közel 30 millió embernek szerte az országban továbbra is heti állami munkanélküli segélyt folyósít az állam. A kongresszusi  tárgyalások zsákutcába jutottak az amerikaiak további támogatásáról  miután a nyáron lejárt az a rendelet ami biztosította a munkanélküli segélyek heti 600 dolláros szövetségi kiegészítését.

Powell elmondta, hogy valószínűleg további szövetségi ösztönzésre lesz szükség, bár a Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow szerint ez nem járható út.

 

 

 

Hirdetés: