Azeri-örmény háború:Azerbajdzsán elfoglalta hegyi-karabahi Sushát, Örményország tagad és tovább harcol

utolsoidok képe

Dátum: 2020-11-08
Hirdetés:
Az azerbajdzsáni erők elfoglalták a vitatott Hegyi-Karabah térségben található stratégiai várost, Sushát - jelentette be vasárnap az ország elnöke, Ilham Alijev. Örményország azonnal elutasította az állítást, mondván, hogy a harcok folyamatosak.

„Ma az azeri zászló fog lobogni Sushában.  ez lesz életem legboldogabb napja ”- mondta Alijev, helyi média szerint. „Shusha a miénk! Karabakh Azerbajdzsán! ” hozzátette.

Az elnök észrevételeit az ország védelmi minisztériumának nyilatkozata követte, amely szerint a város „több mint 28 év után felszabadult az örmény megszállás alól”.

 

Jeraku azonban vitatta Baku állításait a város elfoglalásával kapcsolatban. "A sushi csaták folytatódnak, [várakozunk] és hiszünk a csapatainkban" - írta Artsrun Hovhannisyan örmény védelmi minisztérium szóvivője a közösségi médiában, örmény nevén szólítva a várost.

Sushan Stepanyan örmény katonai sajtótitkár korábban beszámolt a „legvadabb harcról” Shusha körül, amikor az azerbajdzsáni csapatok megpróbáltak továbbjutni a városon.

A Shusha-val kapcsolatos azeri nyilatkozatokat dicsérettel fogadta Baku hosszú távú szövetségese, Törökország. "A szuverenitás megteremtése [a városban] nagyon komoly fejlemény Azerbajdzsán számára" - mondta Fuat Oktay megyei alelnök. Oktay később a közösségi médiában azt írta, hogy „Shusha túlélte az örmény megszállást”, és gratulált Bakunak a „győzelemhez”.

Shusha, a régió második legnagyobb városa, mindössze 10 km-re délre található Hegyi-Karabah legnagyobb várostól és tényleges fővárosától, Stepanakerttől.

 
 
Még nincs értékelve
Hirdetés: