Azeri-örmény háború: Kölcsönös cáfolatok és vádak,kiújultak a harcok Hegyi-Karabahban

Hirdetés:

Hiába ültek le a felek Moszkvában egymással, a humanitárius tűzszünet ellenére tovább folynak a harcok Hegyi-Karabahban. A foglyok és áldozatok cseréjéről sem sikerült megállapodni, pedig ez volt a tűzszünet célja. Mindkét oldal a másikat vádolja a harcok újrakezdésével.

 

Kölcsönösen felrúgták a tűzszünetet, és ismét harcokba kezdtek az örmény és az azerbajdzsáni erők Hegyi-Karabahban. Az összecsapások azután is folytatódtak, hogy több nemzetközi felszólítás is érkezett az oroszok által tető alá hozott humanitárius tűzszünet betartására.

Kölcsönös cáfolatok

Az azeri védelmi minisztérium október 13-án úgy nyilatkozott, hogy továbbra is feszült a helyzet a konfliktuszóna több területén is, és azzal vádolják az örmény erőket, hogy tüzérséggel lőtték a Hegyi-Karabah szélén fekvő Tartar régiót.

Az örmény védelmi tárca cáfolta a vádat, és ezzel szemben azt állította, hogy az azerbajdzsáni fél kezdte újra a hadi tevékenységeket, és rakéta, valamint tüzérségi erőt is bevetettek a frontvonalon. Az azeri minisztérium szóvivője kitartott amellett, hogy hadseregük nem indított offenzívát, országuk pedig teljes mértékben betartja a humanitárius tűzszünetet.

Az október 10-én Moszkvában létrejött tűzszüneti megállapodás lehetővé tenné az örmény és azeri erők számára, hogy elszállíthassák a harcokban meghalt katonák és civilek holttestét, és hadifoglyokat cseréljenek.

Nincs megállapodás a fogolycseréről

A humanitárius tűzszünet értelmében a feleknek lehetősége lenne kicserélni a hadifoglyokat és az elesett katonák holttestét, azonban a csere pontos részleteit még nem beszélték meg a felek.

"A mai napig intenzíven folytatjuk a vitát a felekkel ebben a témában. De még nem jött létre olyan értelmes megállapodás, amely lehetővé tenné számunkra a cserét” – mondta Martin Schuepp, a Vöröskereszt nemzetközi bizottságának regionális igazgatója.

A fegyverszüneti megállapodás azt is kimondja, hogy a felek közti vita békés rendezését az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Minszk-csoportjának segítségével kell megkezdeni. A Minszk-csoportot, ami még a 90-es években jött létre az azeri-örmény konfliktus rendezésére, Franciaország, Oroszország és az Egyesült Államok közösen felügyeli.- írta meg a szabadeuropa.hu

 

Hirdetés: