Azeri-örmény háború: Egymást vádolják a felek, a harcok tovább folytatódnak

Hirdetés:

BAKU / YEREVAN (Reuters) - Azerbajdzsán és az örmény erők hétfőn azzal vádolták egymást, hogy újabb támadásokat indítottak Hegyi-Karabahban és környékén, megsértve a kétnapos humanitárius tűzszünetet.

A tűzszüneteben közvetítő Oroszország mindkét felet arra kérte, hogy tartsák tiszteletben ezt, és felszólított  őket a Luxemburg egyezmény betartására, az Európai Unió felszólítja Törökországot, Azerbajdzsán szövetségesét, hogy tegyen többet a harcok beszüntetésének  érdekében, amelyek több száz ember halálát okozták.

A harcokat, külföldi megfigyelők szorosan, figyelemmel kisérik részben az azeri gáz- és kőolajvezetékek közelsége miatt, valamint annak a veszélye miatt, hogy a háttérben Törökország és Oroszország regionális hatalmai is meghúzónak.

Ankarára és Moszkvára egyaránt egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy befolyásukat felhasználják a régióban a harcok befejezésére.

A humanitárius tűzszünet lehetővé teszi, a hadifoglyok kicserélését.

De a tűzszünetet nem tartották be a felek. Azerbajdzsán vasárnap közölte, hogy légicsapásokat indított egy örmény ezred ellen, miután azt állították, hogy örmény rakétatámadás történt egy lakóház ellen. Örményország tagadta, hogy ilyen támadást hajtott volna végre.

Az Azerbajdzsán védelmi minisztériuma hétfőn közölte, hogy az örmény erők megpróbálták megtámadni az Aghdere-Aghdam és a Fizuli-Jabrail régió körüli pozícióit, és az Azerbajdzsánon belüli Goranboy, Terter és Aghdam régiók területén lőttek területeket.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy Oroszország, amelynek védelmi szerződése van Örményországgal, figyelemmel kíséri az eseményeket, és arra kérte az azeri és etnikai örmény erőket, hogy tartsák tiszteletben a tűzszünetet.

Zohrab Mnatsakanyan, Örményország külügyminisztere Moszkvában találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Azerbajdzsánt azzal vádolta, hogy Törökország segítségét veszik igénybe, valamint törökbarát zsoldosokat alkalmaznak.

Azerbajdzsánt fegyverszünet megsértésével vádolta az örmény külügyminisztert.

Az luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn, az EU külügyminisztereinek berlini találkozója előtt felszólította Törökországot tegye még többet az évtizedek óta tartó konfliktus legutóbbi fellángolásának befejezése érdekében.

"Törökország még nem szólított fel fegyverszünetre, és úgy gondolom, itt lenne az ideje hogy ezt megtegyék" - mondta Asselborn.

 

Ilham Alijev azeri elnök ismételten felszólította Törökországot, akik a harcok kezdete óta határozottan támogatják Azerbajdzsánt, vegyen részt a béketeremtésben. A közvetítést évek óta Franciaország, Oroszország és az Egyesült Államok vezeti.

"Még akkor is, ha a nyugati országok nem akarják elfogadni, Törökország szava fontos" - mondta.

A kiújult harcok a legkomolyabbak azóta, hogy az 1994-es tűzszünet lezárta a Hegyi-Karabah ellen folytatott háborút, amely legalább 30 ezret embert megölt.

 

Azerbajdzsán szerint szeptember 27. óta 41 azeri civil halt meg és 207 megsebesült a harcokban. Azerbajdzsán nem közölt információkat katonai áldozatokról.

Hegyi-Karabah közölte, hogy 429 katonája és több mint 20 civil ember meghalt a harcokban.

 

 

Hirdetés: