Azeri-örmény háború: Amerikai F-16-os vadászgépekkel bombázza a civil településeket az Azeri hadsereg, Hegyi-Karabahban

utolsoidok képe

Dátum: 2020-10-05
Hirdetés:

Jereván ismételten azzal vádolta Ankarát, hogy katonai támogatást nyújt az azerbajdzsáni hadseregnek a hegyi-karabahi konfliktusban, valamint Szíriából és Líbiából származó dzsihadista fegyvereseket szálított harcolni Karabahi önvédelmi erői ellen.

Baku és Ankara határozottan cáfolta a vádakat.

Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök aggodalmát fejezte ki Robert O'Brien Trump nemzetbiztonsági tanácsadójának amiatt, hogy Törökország állítólag amerikai gyártmányú F-16 típusú vadászgépeket használt fel Örmény katonák elleni támadására Hegyi-Karabahban.

"Az Egyesült Államoknak meg kell magyaráznia, hogy az F-16-osokat [Törökországnak azért adta-e, hogy a békés falvakat és a békés lakosságot  bombázza ?]" - közölte -  Pashinyan a The New York Timesnak nyilatkozva.

A miniszterelnök szerint a nemzetbiztonsági tanácsadó "meghallgatta és elismerte" az örmény fél aggodalmait.

Az  NYT interjúban Pashinyan megismételte állításait, hogy a jelenlegi Hegyi-Karabahi háborúban  Törökország ösztönzi a harcokat így a folyamatos eszkaláció miatt  „ Törökország  népirtó politikát folytat az örmények ellen ", utalva a 20. század eleji örmény népirtásra.

A dél-kaukázusi örmények és azerbajdzsánok közötti vitát "civilizációs frontvonalnak" nevezve Pashinyan azt javasolta, hogy az örmény fél "az utolsó ebélyig harcolnak a török ​​terjeszkedés ellen észak, déli és keleti irányban".

 

Még nincs értékelve
Hirdetés: